Škoda dodá do Finska další tramvaje za čtyři miliardy

Tramvaj ForCity Smart Arctic

Tramvaj ForCity Smart Arctic Zdroj: Škoda Transportation

Tramvaj ForCity Smart Arctic pro Tampere
Plzeňská Škoda Transportation dodá 14 bateriových tramvají pro turecké město Eskişehir
Tramvaj Škody Transportation maďarském Miskolci
Tramvaj Škody Transportation pro Turecko
Tramvaj For City vyrábějí v licenci v Číně
11
Fotogalerie

Finská společnost Transtech ze skupiny Škoda Transportation má v kapse objednávku na dalších 49 tramvají pro Helsinky. Tamní dopravní podnik využil opci na dvacet nízkopodlažních vozidel a zároveň podepsal záměr odebrat dalších 29 tramvají pro novou linku Raide – Jokeri. K podepsání samotného kontraktu na devětadvacet strojů by mělo dojít v pátek. 

Celková hodnota obou dodávek přesahuje čtyři miliardy korun. Jde o úzkorozchodné tramvaje s označením ForCity Smart Arctic; vyrábějí se ve Finsku.

„Naše vozidla se v náročných severských podmínkách jednoznačně osvědčila, a i proto jsme na tomto trhu v posledním roce velice úspěšní,“ uvedl viceprezident Škody a předseda představenstva Transtechu Zdeněk Majer. V Helsinkách už je v provozu čtrnáct tramvají ForCity Smart Artic ze čtyřiceti objednaných v minulosti.

První dvě tramvaje byly dopravnímu podniku v Helsinkách dodány už v roce 2013, následně prošly testy pro provoz v severském podnebí. V roce 2015 koupila Škoda v Transtechu kontrolní podíl, takže vozy vyráběné v největším skandinávském výrobci kolejových vozidel nesou logo Škoda.

Nová linka Raide-Jokeri” bude 25 kilometrů dlouhá a bude spojovat východní část Helsinek a Espoo. Trať bude mít 33 zastávek a nahradí stávající vytíženou autobusovou linku. Nová vozidla pro tuto trať budou obousměrná. První prototypy budou dodány v létě 2019.

Už v říjnu Škoda vyyhrála tendr na patnáct až dvacet tramvají ForCity Smart Artic pro třetí největší finské město Tampere.