Škoda Doosan dodá na Jávu parní turbínu za stovky milionů

Škoda Doosan

Škoda Doosan Zdroj: Škoda Doosan

Škoda Doosan
Škoda Doosan
Škoda Doosan
Turbína Škody Doosan
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
14
Fotogalerie

Doosan Škoda Power dodá na ostrov Jáva v Indonésii parní turbínu o výkonu 195 MW pro elektrárnu Grati za stovky milionů korun. Nová turbína za stovky milionů korun rozšíří blok elektrárny ve východní Jávě a představuje konverzi plynového cyklu na cyklus paroplynový, řekl šéf obchodu Doosanu pro Asii Martin Baxa.

Zakázka je pro firmu v krátkém čase už druhá v Indonésii, kterou Doosan označuje za perspektivní trh. "Úspěchu se podařilo dosáhnout díky úzké spolupráci s kolegy z mateřské firmy DHI, které jsme podpořili vhodným designem turbíny," uvedl Baxa.

Na konci roku 2015 vyhrál Doosan Škoda Power soutěž na dodávku parní turbíny o výkonu 198 MW pro blok 3 elektrárny Grati, kterou už realizuje pro korejského dodavatele Lotte Engineering & Construction.

Na novém projektu se budou strojírny podílet jako dodavatel pro mateřskou jihokorejskou společnost DHI, která je dodavatelem investičních celků zajišťujícím projekt, dodávku i výstavbu. Investorem je největší státní elektrárenská společnost PLN, tedy její dceřiná firma Indonesia Power.

Doosan Škoda Power dodá parní turbínu moderní dvoutělesové koncepce s příslušenstvím a generátorem jiného výrobce. Zajistí také supervizi uvedení do provozu a školení zaměstnanců elektrárny.

Doosan Škoda Power s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín loni utržila osm miliard korun, meziročně zhruba stejně. Veškerou produkci vyvezla. Podnik, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, vyrábí a dodává turbíny 10 až 1200 MW. Firma s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín vyváží 100 procent produkce.