Škoda Group má nového ředitele. Je jím Petr Novotný

Petr Novotný, nový ředitel Škody Group

Petr Novotný, nový ředitel Škody Group Zdroj: Škoda Group

Novým ředitelem Škody Group je od 11. října devětačtyřicetiletý Petr Novotný. V plzeňské strojírenské skupině byl od loňska prezidentem divize Components & Bus Mobility. Ve funkci nahradil Francouze Didiera Pflegera, který byl dosud generálním ředitelem a šéfem představenstva, nově byl jmenován jako výkonný předseda představenstva skupiny. Škoda Group, přední evropský výrobce řešení pro veřejnou dopravu, změnila organizační strukturu vrcholového managementu. Cílem je optimalizovat provozní výkonnost a přizpůsobit se vyvíjející se dynamice trhu, řekl mluvčí skupiny Jan Švehla. Nejvyšší vedení skupiny tak bylo podle něj nově rozděleno do dvou klíčových pozic.

„Petr Novotný převezme vedení Škoda Group a zaujme pozici CEO. Bude zodpovědný jak za fungování veškerých skupinových divizí, závodů, tak i za strategickou realizaci všech skupinových aktivit. Přináší bohaté znalosti a vůdčí schopnosti, které zajistí, že Škoda Group bude i nadále prosperovat a rozvíjet se v dynamickém prostředí,“ uvedl mluvčí.

„Role CEO Škody Group je pro mě ctí. Škodovka je firmou s obrovskou tradicí a já jsem připravený pomoct jí na její cestě k dalšímu růstu, tak aby byla ještě efektivnější a flexibilnější. Naším posláním je poskytovat světu řešení pro veřejnou dopravu, která jsou špičkou v oblasti technologií a přinášejí výhody našim zákazníkům i obyvatelům měst,“ uvedl Novotný.

„Didier Pfleger, který byl jmenován na pozici Executive Chairman, bude zajišťovat strategické vedení a určovat celkovou vizi Škoda Group,“ řekl mluvčí. Bude utvářet směřování skupiny, podporu inovací, posilování partnerství a firemní veřejné vztahy.

„Naše skupina v posledních třech letech zaznamenala nebývalý růst a expanzi. A to i díky týmu manažerů, kteří čelili náročným podmínkám na trhu a v dodavatelském řetězci. Mým cílem je umožnit Škodovce v tomto růstu pokračovat,“ řekl Pfleger. Organizační změna podle něj znamená připravenost přizpůsobit se dynamice trhu a orientovat se v rychle se měnícím prostředí.

Kvůli zvýšení efektivity podle Švehly skupina dále slučuje své čtyři obchodní regiony do dvou. „Region CZ/SK se spojí s Regionem Central East a Region West se slučuje s Regionem North,“ řekl mluvčí. Spojené regiony povedou Tomáš Ignačák jako prezident regionu ČR, Slovensko & Středovýchod a Jan Harder jako prezident regionu Západ & Sever. Novým výrobním ředitelem Škody Group je Zdeněk Sváta. „Zastřeší veškeré aktivity týkající se provozu, zajišťování zdrojů a projektového plánování,“ dodal. Podle mluvčího vytvoří změny v top managementu pozici pro budoucí růst, inovace a adaptabilitu v dynamickém globálním prostředí.

Škoda Group, součást mezinárodní investiční skupiny PPF, zaměstnává 8400 lidí, z toho 80 procent ve výrobních závodech v ČR. Skupina loni meziročně zvýšila provozní zisk EBITDA (před úroky, daněmi a odpisy) o 22 procent na 1,2 miliardy korun. Tržby vzrostly o 26 procent na 18,2 miliardy Kč. Loni dodala 213 vozidel, meziročně o pětinu víc.