Škoda JS: Česká ani švýcarská policie nás nevyšetřuje

ilustrační foto

ilustrační foto

Firma Škoda JS, zajišťující výrobu jaderných zařízení a servis pro jaderné elektrárny, odmítá informaci, že ji vyšetřují česká s švýcarská policie. Vůči společnosti nebylo vzneseno žádné obvinění ani podezření, uvedlo vedení plzeňských strojíren v reakci na zprávu deníku Právo.

Podle Práva je Škoda JS údajně podezřelá z uplácení ukrajinského politika, který pro ni měl shánět zakázky. Případ prý vyšetřuje švýcarská prokuratura a vyšetřování se točí kolem předsedy ukrajinské parlamentní komise pro paliva, energetiku, jadernou politiku a bezpečnost Mykoly Martynenka, tvrdí Právo.

Švýcarská justice podle zdroje Práva již zahájila vyšetřování pro trestné činy podplácení cizích úředních činitelů a praní peněz. Policisté si počátkem prosince přišli do sídla podniku pro listiny, jejichž zajištění si vyžádaly švýcarské justiční orgány.

Vedení Škody JS ale jakékoli nařčení z korupce a vyšetřování policií odmítá. „Policii ČR poskytla společnost 10. 12. zcela dobrovolně kopie vyžádaných dokumentů. Nejednalo se o žádnou razii, jak uvádí média. Šlo o standardní úkon právní pomoci v rámci širšího šetření orgánů švýcarské policie ve vztahu k podezření z trestné činnosti cizího státního příslušníka,“ uvedla Škoda JS v oficiálním prohlášení. Poskytnuté dokumenty nemají podle firmy žádný vztah k Martynenkovi.

Škoda JS podle generálního ředitele Miroslava Fialy obchoduje i s ukrajinskou elektrárenskou společnosti Energoatom NAEK, která patří mezi důležité zákazníky plzeňské firmy. „Veškerá naše činnost je přesně v souladu se zákonodárstvím ČR i se zákonodárstvím zemí zahraničních obchodních partnerů,“ uvedl.

Podle některých ukrajinských médií mohou spekulace o korupci souviset se snahou zachovat závislost ukrajinské jaderné energetiky na Rusku, konkrétně pak s rozhodnutím ukrajinské vlády ohledně dostavby ukrajinské Chmelnycké jaderné elektrárny. Ukrajina se v tomto případě rozhodla nahradit ruské dodavatele právě plzeňskou Škodou JS. Dostavba Chmelnycké jaderné elektrárny je rozsahem srovnatelná s dostavbou dvou bloků Temelína a její cena je odhadována na 300 miliard korun.