Škoda JS dokončila vnitřek reaktoru pro čínskou elektrárnu Tchaj-šan

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Plzeňská Škoda JS dokončila dva měsíce před termínem montáž vnitřních částí jaderného reaktoru pro 1. blok jaderné elektrárny Tchaj-šan v Číně. Poprvé vyrobila vnitřní části jaderného reaktoru typu EPR pro 3. blok finské elektrárny Olkiluoto v roce 2010. Hodnota kontraktu se podle informací ČTK pohybuje ve stovkách milionů korun.

Objednávka na druhý komplet vnitřních částí reaktoru EPR byla Škodě JS zadána v květnu 2009 s termínem dodání zařízení v druhé polovině května 2012. Dodací termín byl však zkrácen o dva měsíce.

V Tchaj-šanu budou stát dva reaktory s kapacitou po 1,75 gigawattu; provoz elektrárny by podle plánů měl začít v roce 2014. Elektrárnu v Tchaj-šanu staví a bude provozovat společnost Taishan Nuclear Power Corp. V ní bude mít 70 procent domácí společnost China Guangdong Nuclear Power Corp a zbývajících 30 procent francouzský energetický gigant EDF, který elektrárnu v provincii Kuang-tung na jihu země buduje. Její náklady podle kontraktu z prosince 2009 dosáhnou asi 200 miliard korun.

„Pro naši společnost se projekt stal ukázkou schopností společnosti nejen v oblasti výroby, ale i řízení a inženýringu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Škody Miroslav Fiala.

Na celkových tržbách společnosti má export stále vyšší podíl. Díky projektům, realizovaným na Slovensku, v celém regionu východní a střední Evropy a na asijských trzích, Škoda JS plní všechny ukazatele plánu, stanovené ruskou strojírenskou Skupinou OMZ, která je od roku 2004 jejím jediným akcionářem. Škoda JS utržila za předloňský rok téměř 4,6 miliardy korun, meziročně o 17 procent více. Přes polovinu tržeb společnosti tvoří inženýring jaderných elektráren, 33 procent výroba jaderného zařízení a zbytek servis provozovaných jaderných zdrojů.

Inženýring reprezentuje hlavně dostavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce, tedy zakázka za více než deset miliard korun, a dále druhá etapa obnovy řídících a kontrolních systémů v Dukovanech za 4,5 miliardy korun. Jaderným elektrárnám Dukovany a Temelín firma zajišťuje kompletní servis jaderných částí všech šesti bloků. Podnik, který má dohodnuté kontrakty za více než 14 miliard korun, se navíc uchází o nové velké projekty na elektrárnách v Temelíně, Dukovanech a Jaslovských Bohunicích.