Škoda loni v Kvasinách nabrala 300 lidí, dalších tisíc hledá

Závody Škody Auto v Kvasinách

Závody Škody Auto v Kvasinách Zdroj: ctk

Automobilka Škoda Auto zatím pro rozvoj závodu Kvasiny na Rychnovsku loni nabrala přibližně 300 lidí a dalších zhruba 1000 hodlá během letošního roku ještě přijmout. Kvasinský závod nyní dává práci více než 5000 lidí a letos má v plánu zahájení sériové výroby dvou nových modelů SUV. Nyní závod produkuje modely Superb a Yeti.

Škoda Auto loni oznámila, že do zvýšení výroby kvasinského závodu investuje přes sedm miliard korun a postupně přijme 1300 lidí. „Zajímají nás dlouhodobě zejména technické profese, jako automechanici, svářeči, profese pro montáž nebo pro logistiku,“ uvedl mluvčí automobilky Jozef Baláž. Primární nábor podle něj směřuje do regionu v okolí závodu.

Protože ale na Rychnovsku je velmi nízká nezaměstnanost, automobilka aktivně hledá lidi i v sousedních okresech. „Není to jednoduché, ale nábor pokračuje a prvních 300 zaměstnanců máme,“ uvedl mluvčí.

Na Rychnovsku činí nezaměstnanost 2,9 procenta, což je po okrese Praha-východ druhá nejnižší nezaměstnanost v Česku. V celém Královéhradeckém i sousedním Pardubickém kraji je nezaměstnanost na podprůměrných přibližně pěti procentech.

Vyrábí i pro Seat

Závod Kvasiny by měl údajně letos v prvním pololetí zahájit sériovou výrobu SUV vozu pro sesterskou španělskou automobilku Seat. Vůz pro Seat by měl být podobné kategorie jako je Škoda Yeti. V závěru letošního roku by se měla v Kvasinách rozjet výroba velkého sedmimístného SUV Škoda, přibližně o velikosti koncernového modelu Touareg.

Rozvoj zóny Solnice - Kvasiny masivně podporuje i stát a Královéhradecký kraj. Až třímiliardová veřejná investice půjde hlavně do vybudování více než padesátihektarové průmyslové zóny v Kvasinách a do oprav a staveb silnic. Investice půjdou i do školství a zdravotnictví v regionu. Pro průmyslovou zónu, v níž budou sídlit i subdodavatelé automobilky, kraj dosud získal asi 90 procent potřebných pozemků.