Škoda Octavia: Nejúspěšnější škodovácký model slaví dvacetiny

první generace Škody Octavia

první generace Škody Octavia Zdroj: Rudolf Stricker, CC BY-SA 3.0, wiki

Škoda Octavia Combi
Škoda Octavia druhé generace ve verzi Combi po faceliftu
Škoda Octavia Scout
Škoda Octavia RS Station Wagon
Škoda Octavia třetí generace
5
Fotogalerie
Již více než pět milionů prodaných kusů Škoda Octavia dělá z tohoto vozu nejdůležitější model ve stodvacetileté historii mladoboleslavské automobilky. Po ovládnutí společnosti Škoda německým koncernem Volkswagen v roce 1991 se symbolem přerodu značky v moderní automobilku stal model Felicia, následující Octavia, která byla poprvé představena před 20 lety, 1. září 1996, zařadila obrozenou Škodu Auto mezi výrobce celosvětového významu.

Škody Octavia je prvním modelem značky, který využil strategii sdílených společných modulů koncernu VW. Tento automobil nižší střední třídy, pro jehož výrobu byl v Mladé Boleslavi vybudován nový montážní závod, slavil hned po svém uvedení na trh velký úspěch.

Proslulejším značkám koncernu VW i dalších renomovaných výrobců dokázal konkurovat jak kvalitou, důrazem na bezpečnost a řadou moderních řešení, tak, zvláště na západoevropských trzích, cenou. Úspěch vozu výrazně napomohl rozvoji automobilky, která je již řadu let největším výrobním průmyslovým podnikem v ČR i největším exportérem.

Nový model mladoboleslavské automobilky se svými rozměry v rámci koncernu VW se zařadil zhruba mezi typy Volkswagen Vento a Passat. Design je prací českých odborníků a zachovává kontinuitu značky Škoda. To dokládá i jméno Octavia, které nesl již úspěšný model z let 1959 až 1964.

První octavie vznikaly v karosářské verzi liftback, od roku 1998 i jako kombi. Obě karosářské verze u zákazníků bodovaly také díky na svou třídu velkým zavazadlovým prostorem. První generace „oktávek“ se vyráběla do listopadu 2010, přičemž prošla v modelovém roce 2001 úpravou. Za 14 let jich bylo smontováno 1,442 milionu kusů.

plán škodovácké produkceplán škodovácké produkce | wikipedia plán škodovácké produkce

V roce 2004 byla na trh uvedena druhá generace vozu, která modernizací prošla na sklonku roku 2008. První generace byly poté prodávána pod názvem Octavia Tour. Druhé generace vzniklo kolem 2,5 milionů exemplářů. Výroba současné třetí generace Octavií začala v prosinci 2012.

Celkem bylo již vyrobeno více než pět milionů octavií. Octavia je tak nejprodávanější řadou v historii automobilky. Kromě českých závodů sjíždějí octavie z linek také v Číně, Rusku, Indii a Kazachstánu, v minulosti se montovaly také na Slovensku, na Ukrajině a v Bosně.

Octavie se na trhu objevily se širokou škálou vznětových i zážehových motorů a také v různých úrovních výbavy. Kromě toho se octavie vyrábějí i s náhonem všech kol a vznikly i sportovní verze pro soutěže rallye.