Škoda Power dodá do Kolumbie turbínu za půl miliardy

Příprava turbíny (foto Škoda Power)

Příprava turbíny (foto Škoda Power) Zdroj: Skoda Power

Škoda Power ze skupiny Doosan dodá za půl miliardy korun turbosoustrojí 200 MW pro budovanou uhelnou elektrárnu poblíž města Cúcuta na severu Kolumbie. Vyrobí parní turbínu, generátor, systém kontroly a řízení a další doplňková zařízení, řekl manažer plzeňských strojíren Daniel Procházka.

Expedice zařízení ze Škody Power je plánována na polovinu roku 2014, uvedení do provozu pak v druhé polovině roku 2015.

„Naplňujeme strategii průniku na trhy Severní a Jižní Ameriky. V průběhu čtyř měsíců je to po projektu v Panamě už druhý tendr, z něhož Škoda Power vyšla jako vítězný dodavatel turbosoustrojí. Navazujeme na úspěšné zakázky v chilské elektrárně Mejillones, kam firma dodala tři turbosoustrojí o výkonu 160 MW,“ uvedl Procházka.

Další masivní rozvoj energetiky se čeká hlavně v Brazílii a Chile. Do několika měsíců má podle Procházky padnout rozhodnutí o nabídkách pro tři elektrárny v Dominikánské republice, kde je Škoda Power jedním z preferovaných dodavatelů. Podnik chce rozšířit aktivity z Jižní Ameriky do USA, kde Škoda Power s mateřskou Doosan Power Systems vybudovala obchodní a realizační tým a už nabízí několik projektů, hlavně pro elektrárny spalující biomasu a paroplynové cykly.

Zákazníkem v Kolumbii je korejská Hyundai Engineering, která je rovněž hlavním dodavatelem investičního celku pro tuto elektrárnu. Vlastníkem elektrárny je Termotasajero S.A. E.S.P., dceřiná společnost kolumbijské investiční společnosti Colgener S.A.

Škoda Power je výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především strojoven parních turbín. V portfoliu má turbíny od pěti do 1250 MW. Podnik v prosinci 2009 koupila za 11,5 miliardy Kč jihokorejská skupina Doosan. Škoda Power s ročními tržbami přes osm miliard korun zaměstnává přes 1100 lidí a trvale posiluje postavení v Evropě.