Škoda Power dodá do Polska turbínu a generátor za stovky milionů

Škoda Power

Škoda Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Plzeňská Doosan Škoda Power dodá do Polska turbínu a generátor o výkonu 88 megawattů. Jde o kontrakt za stovky milionů korun. Turbosoustrojí bude vyrábět elektřinu a páru pro jednu z největších papíren v Polsku. Energetický zdroj naběhne do provozu ve druhé polovině roku 2015.

Pro turbíny Škoda je Polsko významným teritoriem. „Zařízení je součástí jednoho z klíčových rozvojových projektů Mondi Świecie. Vzhledem k využití biomasy, tedy odpadního dřeva a papírového odpadu, jako paliva tak bude jedním z největších výrobců energie z biomasy v tomto regionu Polska,“ uvedl výrobce.

Kromě parní turbíny a generátoru zajistí Škoda Power řídicí systém turbíny, kondenzátor a provede instalaci na klíč včetně uvedení do provozu.

Doosan Škoda Power v poslední době trvale navyšuje podíl instalovaného výkonu v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla v Polsku. Loni v říjnu podepsala kontrakt na zařízení strojovny s parní turbínou o výkonu 65 megawattů za 360 milionů korun.

Nová uhelná elektrárna ve zvláštní ekonomické zóně v Katovicích bude kromě elektřiny zásobovat teplem víc než 130 tisíc obyvatel města Tychy. Dále dodává strojovnu s parní turbínou 55 megawattů pro elektrárnu Nowa ve městě Dabrowa Gornicza a strojovnu s parní turbínou 160 megawattů pro největší polskou paroplynovou elektrárnu s kogenerací Stalowa Wola o výkonu 450 megawattů. Už dříve vyhrál plzeňský Doosan zakázky na turbíny 134 a 38 megawattů v teplárnách Katovice a Tychy.

Doosan Škoda Power předloni utržil 8,1 miliardy korun. Podnik s 1360 pracovníky, který koupil jihokorejský Doosan před čtyřmi lety, je jedním z pěti hlavních světových výrobců turbín. Do roku 2017 se chce dostat na 15 miliard korun ročních tržeb.