Škoda Power dodá turbíny do Ománu, za stovky milionů

Provoz Doosan Škoda Power

Provoz Doosan Škoda Power Zdroj: ctk

Plzeňský Doosan Škoda Power dodá do ománského sultanátu dvě turbosoustrojí, každé o výkonu 90 MW. Zařízení za stovky milionů korun tak rozšíří elektrárnu nedaleko přístavního města Salála o novou paroplynovou část, řekla mediální zástupkyně strojírenské firmy Natálie Sedláčková.

„Nový projekt nás těší mimo jiné i proto, že hlavním kritériem pro jeho získání nebyla jen cena, ale také maximální účinnost,“ uvedl generální ředitel firmy Jiří Šmondrk.

Současná elektrárna o instalovaném výkonu 273 MW se podle Sedláčkové rozšíří o novou paroplynovou část o celkovém výkonu přibližně 450 MW. Investorem projektu je konsorcium firem ACWA POWER ze Saúdské Arábie, japonská nadnárodní společnost MITSUI a ománská společnost DHOFAR.

„Přímým zákazníkem Doosan Škoda Power a rovněž hlavním dodavatelem celého projektu je jedna z největších čínských EPC společností (dodavatelů investičních celků, zajišťujících projekt, dodávku i výstavbu) SEPCO III, s níž plzeňská firma spolupracuje poprvé,“ uvedla. Novou elektrárnu bude konsorcium tří firem provozovat po dobu 15 let.

Plzeňský Doosan s 1350 zaměstnanci předloni utržil 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů více. Podnik, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, vyrábí a dodává zařízení pro elektrárny, hlavně vybavení strojoven parních turbín. Firma s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín vyváží 100 procent produkce.