Škoda Power dodá zařízení pro ruskou elektrárnu na Ural

Škoda Power utržila polovinu z domácích zakázek, v příštím roce již budou převažovat dodávky do zahraničí

Škoda Power utržila polovinu z domácích zakázek, v příštím roce již budou převažovat dodávky do zahraničí Zdroj: ctk

Plzeňská strojírna Škoda Power ze skupiny Doosan dodá pro budovanou elektrárnu Poljarnaja u města Salechard na severním Uralu turbosoustrojí za stovky milionů korun. Zprovoznění paroplynového zdroje s výkonem 268 megawattů je plánováno na začátek roku 2014. Stavba elektrárny, železnic a silnic má přispět k rozvoji tamějšího průmyslu a zajistit lepší přístup k nerostným surovinám.

„Rusko patří k nejvýznamnějším trhům v oblasti energetického průmyslu, proto jsme rádi, že se na vybudování nové paroplynové elektrárny můžeme podílet,“ uvedl generální ředitel společnosti Jiří Šmondrk.

Podnik pro ruský zdroj vyrobí turbosoustrojí s příslušenstvím o výkonu 95 megawattů. Zákazníkem a dodavatelem projektu je česká stavební společnost PSG - International, konečným odběratelem sdružení místních regionů a firem Ural Industrial - Ural Polar. Projekt je financován Českou exportní bankou, pojištěný společností EGAP.

Podle vedení PSG - International zahrnuje akce za více než osm miliard korun projekty, dodávky zařízení, stavbu a uvedení do provozu celé elektrárny s možností zvýšení výkonu do 500 megawatt. Elektrárna, která bude mimo jiné zásobovat teplem město Salechard, uspokojí velkou poptávku po elektřině v expandujícím Jamaloněneckém autonomním okruhu a umožní další rozvoj tamějšího průmyslu.

Téměř padesátitisícový Salechard leží na severním polárním kruhu v ústí řeky Ob. Až deset měsíců se tam dopravují vozy po zamrzlé řece. Pokud se po obří řece nevalí kry, funguje v létě trajekt.