Škoda Power má v Dánsku stamilionovu zakázku, dodá soustrojí teplárně

Ilustrační foto (provoz Doosan Škoda Power)

Ilustrační foto (provoz Doosan Škoda Power) Zdroj: ctk

Plzeňská Doosan Škoda Power dodá do dánského Lisbjergu turbosoustrojí pro teplárnu na biomasu za stovky milionů korun. Zdroj na výrobu tepla a elektřiny poblíž města Aarhus má být uvedený do provozu koncem roku 2016. Naplňuje ambice města snížit uhlíkovou stopu pomocí rozsáhlého využívání biopaliv.

„Teplárna, která se staví na východním pobřeží Dánska, bude používat jako palivo biomasu, konkrétně slámu. Vedle výroby tepla představuje také zdroj bezmála 40 megawattů elektrické energie,“ řekla mediální zástupkyně strojírenské firmy Natálie Sedláčková.

Projekt je klíčový pro pokrytí potřeb tepla a elektřiny 65 tisíc domácností v regionu a je velmi příznivý pro životního prostředí. Jednak úsporou 250 tisíc tun kysličníku uhličitého i využitím zbytků po spalování, které jsou recyklovány na hnojivo, vysvětlila.

Použití biomasy místo uhlí a plynu je důležitou součástí dánské energetické a klimatické politiky, neboť biomasa je považována za uhlíkově neutrální.

Tržby firmy rostou

„Naplnit tuto vizi pomůže i nyní realizovaná dodávka Doosan Škoda Power, která zahrnuje turbosoustrojí s příslušenstvím, systém ohřevu napájecí a topné vody, montáž a uvedení do provozu,“ uvedla Sedláčková.

Doosan Škoda Power do Dánska dodala od roku 1969 téměř 750 MW instalovaného výkonu v turbínách určených pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla.

Plzeňský Doosan s 1350 zaměstnanci loni utržil 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Podnik, který je od konce roku 2009 člen jihokorejské skupiny, vyrábí a dodává zařízení pro elektrárny, hlavně vybavení strojoven parních turbín. Firma s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín vyváží 100 procent produkce.