Škoda Power získala švédskou zakázku za stovky milionů korun

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power dodá do Švédska turbosoustrojí za stovky milionů korun. Nově budovaný elektrárenský blok Sandvik 3 bude spalovat biomasu a dodávat teplo a elektřinu kraji Kronoberg v provincii Smaaland na jihu Švédska. Uvedení do provozu je plánováno na konec roku 2014.

„Regionální švédská elektrárenská společnost Växjö Energi nás vybrala ve veřejném tendru jako dodavatele parní turbíny. Velkou roli hrály také předchozí úspěšné instalace v Mönsteraas a Värö,“ řekl generální ředitel Jiří Šmondrk. Kritériem podle něj kromě ceny byly i dodací lhůta, výkon turbosoustrojí a spotřeba paliva na jednotku výkonu, tedy účinnost zařízení. Před rokem uspěl podnik v soutěži na parní turbínu 39 MW pro elektrárnu Lund, která bude dodávat teplo a elektřinu na jihozápadě Švédska.

Plzeňské strojírny dodají turbínový ostrov s parní turbínou o výkonu 39 MW včetně převodovky a generátoru, dále ohříváky topné vody a vysokotlakové ohříváky. Zajistí také montáž a uvedení do provozu.

„Myslíme si, že byli vybráni zkušení a spolehliví dodavatelé, kteří zajistí bezpečnou realizaci projektu,“ řekl Björn Wolgast, obchodní ředitel společnosti divize Power & Heat Växjö Energi.

Doosan Škoda Power loni utržil 8,1 miliardy korun, meziročně o 100 milionů korun více. Získal nové zakázky za 7,6 miliardy korun, meziročně o 43 procent více. Letos očekává nárůst objemu nových kontraktů na osm miliard korun, tržby mají dosáhnout 8,2 miliardy Kč.

Plzeňské strojírny s 1260 pracovníky, které jihokorejský Doosan koupil před třemi lety, mají dohodnuté zakázky za 17,4 miliardy korun, z 90 procent v cizině. Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín se chce do roku 2017 dostat v Česku ze současných 1260 na 1700 zaměstnanců. Tržby se mají zvýšit na 15 miliard korun. K tomu má pomoci hlavně nová akvizice v Indii, zřejmě stavba nové továrny.