Škoda Transportation rozšiřuje výrobu vlaků

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: ctk

Výroba v Škoda Transportation
Společnost Škoda Transportation představila 27. června na zkušebním polygonu u Velimi lokomotivu řady Emil Zátopek v designu pro německého železničního dopravce Deutsche Bahn.
Společnost Škoda Transportation představila 27. června na zkušebním polygonu u Velimi lokomotivu řady Emil Zátopek v designu pro německého železničního dopravce Deutsche Bahn. Lokomotiva dokáže jet až dvousetkilometrovou rychlostí. Na snímku je vnitřní elektrické zařízení lokomotivy.
Společnost Škoda Transportation představila 27. června na zkušebním polygonu u Velimi lokomotivu řady Emil Zátopek v designu pro německého železničního dopravce Deutsche Bahn. Lokomotiva dokáže jet až dvousetkilometrovou rychlostí.
5
Fotogalerie

Největší české strojírny Škoda Transportation od února významně rozšířily možnosti výroby vlaků, lokomotiv a tramvají v plzeňském areálu. Série investic v celkové výši přes osmdesát milionů korun směřovala především do vybavení nové svařovny a provozu lepení vozidel.

 

„Díky novému pracovišti se kapacitní možnosti firmy v oblasti svařování hrubých staveb a konstrukcí vozidel zvýší zhruba o třetinu,“ uvedl technologický ředitel Jaromír Urbánek. Podle vedení firmy je to jedna z největších investic v poslední době.

Zahrnuje například nákup nových svařovacích robotů, rekonstrukci a rozšíření zkušebních kolejí nebo provoz pro testování a úpravu podvozků. „Nový provoz umožňuje svařování nerezových konstrukčních celků podle nejnovějších požadavků kvality, bezpečnosti práce i nutného oddělení pracovišť při svařování nerezových a standardních ocelí,“ doplnil Urbánek.

Do nové haly se zároveň přestěhovaly svářečské provozy z jiných areálů. Díky tomu vzrostla kapacita hlavní montážní haly, která po odsunu svářečů slouží jen finální výrobě. Strojírna tam chce v příštích měsících pořídit nové technologie za deset milionů korun.

Škoda teď pracuje na vlakových soupravách a lokomotivách pro Deutsche Bahn Regio, bateriových tramvajích ForCity pro turecký Eskis¸ehir nebo nízkopodlažních tramvajích pro Saskou Kamenici. Od posledně jmenované zakázky si slibuje průnik na německý tramvajový trh. Škoda Transportation také v polovině února oznámila stomilionovou investici v dceřiné Škodě Electric, největším výrobci trolejbusů v Evropě.

Škoda jako součást čínského konglomerátu CRRC

O skupině Škoda Transportation se poslední dobou mluví především v souvislosti s možným prodejem do čínských rukou. Podnik by se mohl stát součátí konglomerátu CRRC. Číňanům by akvizice otevřela dveře na regulemi svázaný evropský trh. Jednání zatím nedospěla ke hmatatelnému výsledku, podle informací E15 ale vedení čínské firmy nedávno jednalo i na Úřadu vlády.