Čínský zájemce o Škodu Transportation plánuje stavět továrny

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají Zdroj: Sasa Blau, E15

Čínský rychlovlak
Vizualizace čínského vlaku pro Leo Express
Čínská továrna na boty
Továrna na výrobu pneumatik Nexen Tire v jihokorejském městě Yangsan
Továrna na výrobu pneumatik Nexen Tire v jihokorejském městě Yangsan
6
Fotogalerie

Čínský výrobce vlaků CRRC hodlá v rámci plánů na zvýšení tržeb mimo Čínu postavit více továren v zahraničí. 

Informoval o tom dnes podle agentury Reuters čínský list China Daily. V listopadu firma CRRC uvedla, že jedná o převzetí české firmy Škoda Transportation.

CRRC hodlá do roku 2020 zdvojnásobit zahraniční tržby na 15 miliard dolarů (zhruba 380 miliard Kč). Firma předpokládá, že v letošním roce hodnota zakázek ze zahraničí dosáhne osmi miliard dolarů.

Společnost CRRC vznikla v loňském roce sloučením dvou předních čínských výrobců vlaků. Letos v září se dohodla na spolupráci s kanadským výrobcem letadel a vlaků Bombardier při nabídkách na zahraniční projekty.

Hlavním zákazníkem společnosti CRRC jsou nyní čínské státní železnice. Na mezinárodních trzích soupeří firma například s německým Siemensem či francouzským Alstomem.

CRRC již provozuje továrny v Jihoafrické republice, Malajsii, Turecku a Íránu. Letos v srpnu otevřela v rámci společného podniku také továrnu v Indii, napsala agentura Reuters.

O Škodu Transportation má CRRC podle listopadové zprávy serveru IHNED.cz zájem proto, že její koupě by Číňanům otevřela dveře na evropský trh. Vlaky čínské firmy se mají za dva až tři roky objevit také v Česku, tři soupravy si od CRRC objednal Leo Express.

Podívejte se na video z testovacího okruhu 

Video placeholde
Šéf Výzkumného Ústavu Železničního Antonín Blažek • Michal Nosek, Jan Pavec

Podle makléřské společnosti Guotai Junan by hodnota dohody o převzetí Škody Transportation mohla činit 3,8 miliardy jüanů (zhruba 14 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Skupina Škoda Transportation je největším výrobcem kolejových vozidel ve střední a východní Evropě. Loni utržila rekordních 18,3 miliardy korun, meziročně o 11 procent více, čistý zisk měla 588 milionů Kč.