Škoda Vagonka dodá do Litvy již desátý vlak

Souprava 575 ze Škody Vagonka pro Litevské dráhy

Souprava 575 ze Škody Vagonka pro Litevské dráhy Zdroj: Skoda Vagonka

Dceřiná firma plzeňské Škody Transportation, Škoda Vagonka, navázala na dodávky dvoupodlažních elektrických jednotek řady 575 do Litvy. Tamější dráhy si k devíti dosud koupeným soupravám přiobjednaly již desátý vlak. Celková hodnota kontraktu tak přesáhla dvě miliardy korun.

Zástupci Škody Vagonka podepsali se zákazníkem smlouvu v srpnu. První kontrakt na jednotky 575 získal podnik již v roce 2008. „Nyní se nám podařilo uplatnit opci a výsledkem je desátá elektrická souprava,“ uvedl generální ředitel Vagonky Jiří Paruza.

První čtyři soupravy firma odeslala do Pobaltí v letech 2008 až 2010, dalších pět postupně vyrobí do poloviny roku 2013, přičemž předávka desáté a zatím poslední jednotky je v plánu koncem léta 2013.

Vlaky jsou dodávané s klimatizací a v nízkopodlažním provedení, mohou dosáhnout rychlosti až 160 km/hod. Disponují také kamerovým systémem a nápojovými automaty. Litevské dráhy je nasadily na páteřní trať mezi Vilniusem a druhým největším městem v zemi Kaunasem.

Podle obchodního ředitele Škody Vagonka Iva Gurňáka soupravy operují často v těžkých klimatických podmínkách s disponibilitou přes 98 procent. „Denně každá ujede průměrně 700 kilometrů. Jejich komfort pomohl zvýšit počet cestujících na trati o 16 procent,“ doplnil.

Dvoupodlažní jednotky ze Škody Vagonka jezdí kromě České republiky a Litvy také na Slovensku a Ukrajině, kde nejmodernější soupravy řady 675 prošly zatěžkávací zkouškou v průběhu evropského fotbalového šampionátu Euro 2012.