Škoda zveřejnila novou skicu elektrického SUV Enyaq iV

Škoda Enyaq

Škoda Enyaq Zdroj: Škoda

Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
Testovací vůz Škoda Enyaq
38
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto zveřejnila další skici očekávaného elektrického SUV Enyaq iV, které napovídají, že designový rukopis značky bude zamařený více na emoce.

Mladoboleslavská automobilka vstupuje se svým prvním elektrickým SUV Škoda Enyaq iV do zcela nové éry, což se rozhodla zdůraznit i dalším krokem ve vývoji designu. První vůz na elektrická platformě MEB by tak v sobě měl spojovat emocionální linie, dynamické proporce, velkorysý prostor a přitom nabízet ekologickou i zábavnou jízdu.

Karl Neuhold, vedoucí designu exteriéru značky Škoda, k novému SUV prozradil, že opět sází na emocionální designový jazyk, kterým se vyznačují už modely Scala, Kamiq nebo nová Octavia. Nechybí tak výrazní linie, čisté plochy a krystalické prvky, které odkazují na um českých sklářů. Enyaq iV se ale přesto v něčem liší.

„Jeho proporce se ovšem liší od těch, které jsou známé u našich dosavadních SUV: Enyaq iV má kratší příď a protaženou linii střechy. Působí tak velmi dynamickým dojmem a proměňuje vůz na prostornou, tiše plující, kosmickou loď,“ uvedl k novince Neuhold. Design prvního čistě elektrického vozu pak souhrnně popisuje jako progresivní, vyvážené a sebevědomé.

Škoda Enyaq iV: kolik bude stát? >>>

Některé charakteristické proporce jsou přitom způsobeny samotným elektrickým pohonem vozu a zvolenou platformou. „V případě platformy MEB jsou baterie umístěné v podlaze vozu, což ušetří místo. Díky tomu je karoserie o něco vyšší. Celý dojem se však vybalancuje delším rozvorem náprav. Jednotlivé komponenty elektrického pohonu zabírají ve srovnání s konvenčním spalovacím motorem méně místa, což umožňuje kratší převisy vpředu a vzadu.“

Nový šéf automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer ve svém prvním oficiálním prohlášení uvedl, že chce věnovat zvláštní pozornost elektrifikaci a digitalizaci produktů firmy. „V blízké budoucnosti bude automobil elektrický a plně propojený se svým okolím. Proto hodlám věnovat zvláštní pozornost další elektrifikaci a digitalizaci našich produktů. Jsou klíčem k tomu, aby automobilka zůstala pro své zákazníky i nadále atraktivní,“ uvedl Schäfer. Svou představu automobilka podle něj ukáže právě na modelu Enyaq iV. 

Oficiální představení modelu plánuje automobilka na září.  

Celý článek se dočtete na stránkách Auto.cz zde >>>