Skotové postaví největší přílivovou elektrárnu v Evropě

Přílivová elektrárna Pelamis P2 u Orknejí ve Skotsku

Přílivová elektrárna Pelamis P2 u Orknejí ve Skotsku Zdroj: Profimedia.cz

Skotská vláda dala souhlas k zahájení výstavby největšího přílivové elektrárny v Evropě v průlivu Pentland Firth, který odděluje Orkneje od skotské pevniny. Její celková kapacita bude 86 megawattů, což odpovídá spotřebě asi 42 tisícům domácností, tedy téměř 40 procentům domovů v regionu.

Vybudování projektu má na starosti firma MeyGen Limited. Ta je společným podnikem investiční banky Morgan Stanley, energetické firmy International Power a společnosti dodávající přílivovou technologii Atlantis Resources.

Stavba bude rozložená do několika etap. V rámci plánované 86megawattové elektrárny nejprve vznikne demonstrační projekt o výkonu 9 MW.

„Tento strhující rozvoj ve vodách kolem Orknejí je pouze první fází pro vznik areálu, který by nakonec mohl generovat až 398 megagawattů,“ doplnil skotský ministr pro energie Fergus Ewing.

Loď v průlivu Pentland Firth, který odděluje Orkneje od skotské pevninyLoď v průlivu Pentland Firth, který odděluje Orkneje od skotské pevniny | Profimedia.czPlavba průlivem Pentland Firth

O Skotsku se v souvislosti s potenciálem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů mluvilo jako o Saúdské Arábii obnovitelných zdrojů energie. Výroba elektřiny z přílivových vln se však ukazuje jako velmi obtížná. Drsné prostředí a extrémní povětrnostní podmínky v oblasti výrazně zhoršují výstavbu a správu přístrojů pro výrobu proudu.

Výzkumná společnost Carbon Trust však nadále odhaduje, že elektřina z přílivových vln by při plném rozvoji mohla mít na celkové produkci elektřiny v Británii až pětinový podíl.