Skupině Orlen Unipetrol klesl zisk i tržby, investovala téměř 13 miliard korun

Zdroj: Orlen Unipetrol

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy, podobné množství jako v roce 2022. Orlen Unipetrol o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Skupina v loňském roce prodala 6,3 milionů tun rafinérských produktů. Prodej petrochemických produktů dosáhl 1,8 milionů tun.

Na investice do modernizace výrobních technologií loni Orlen Unipetrol vynaložil 12,8 miliardy korun. „Za posledních šest let jsme v Česku investovali již téměř 60 miliard korun,“ uvedl generální ředitel firmy Tomasz Wiatrak. Hlavními investičními projekty loňského roku byly revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, dostavba 11. krakovací pece etylenové jednotky a modernizace výroby čpavku.

Orlen Unipetrol se investicemi připravuje mimo jiné na odklon od ruské ropy. Loni proto v litvínovské rafinerii otestovala různé druhy alternativních ropných směsí, aby zjistila, jaké procesy bude nutné upravit pro zachování bezpečné a efektivní výroby. “Klíčová nastavení zrealizujeme během dubnové odstávky a budeme tak připraveni na přelom letošního a příštího roku, kdy by měl být dokončen proces navýšení kapacity ropovodu TAL a Česko by se mělo od ruské ropy odstřihnout,„ uvedl Wiatrak.

V maloobchodě pokračoval Orlen Unipetrol v investicích do modernizace a rozvoje sítě čerpacích stanic, kterých v Česku provozuje 436. Podíl skupiny na celkovém objemu prodaných paliv v ČR loni stoupl o 5,4 procentního bodu na 27,5 procenta. Firma také zprovoznila vodíkové čerpací stanice pro osobní i nákladní automobily a autobusy v Praze a v Litvínově.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Do skupiny Orlen Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně.

Video placeholde
Kvartál s ministrem financí: Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou • e15