Slovák Beljajev prodal podíl v polské FWG

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovenská strojírenská společnost Tatravagonka, kterou vlastní podnikatel Alexej Beljajev, prodala svůj podíl v polské firmě Fabryka Wagonów Gniewczyna. Reaguje tak na nedostatek zakázek. Naprostou většinu z nich totiž na polském trhu získá domácí společnost.

Polská Fabryka Wagonów Gniewczyna vyrábí a opravuje železniční vagony. Doposud ji ovládali dva akcionáři – Optifin slovenského podnikatele ruského původu Alexeje Beljajeva a Orliston. Před týdnem ale podle informací, které potvrdil i manažer společnosti Juraj Mác, odevzdal Optifin svůj poloviční podíl Orlistonu.

„Za svaz se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ reagoval na dotaz tajemník strojírenského svazu Slovenska, který je veden právě Beljajevem. Informace, které se objevily ve slovenských médiích, nekomentuje ani mluvčí společnosti Tatravagonka.

Za prodejem podílu má být prudký pokles zakázek, který je způsoben silnou pozicí domácího nákladního železničního přepravce PKP Cargo na místním trhu. Dominující hráč, který ovládá většinu přepravy v zemi, opravuje vlastní vozy svépomocí. Jiným společnostem tak moc práce nezůstává.

PKP Cargo přitom už přerůstá polské hranice. Jak firma v minulosti potvrdila, přihlásila se do tendru na opravu vagonů slovenského státního přepravce Cargo. Vítěz soutěže dostane zakázku za 22 milionů eur.

Zapomenutí Andrejovi muži