Slovenská Arca Capital míří na český trh. Chce koupit banku

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Slovenská skupina Arca Capital plánuje vstoupit na český finanční trh. Majoritní vlastník firmy Pavol Krúpa uvedl, že jedná s jednou českou finanční institucí. V Česku také hodlá investovat do obnovitelných zdrojů energie.

„Komunikujeme s bankovním domem, pokud ho tak mohou nazvat, v České republice,“ řekl Krúpa slovenskému listu Hospodárske noviny. Detaily neuvedl s odůvodněním, že na případnou změnu vlastníka citlivě reagují klienti banky. „Dohoda musí být nejdříve podepsána a musí být připravena komunikační strategie,“ dodal.

Podle deníku by Arca Capital mohla usilovat o některou z družstevních záložen nebo o menší banku. Na prodej je například česká pobočka německého finančního ústavu LBBW, o kterou se podle dřívějších informací zajímají vlastník koncernu Agrofert Andrej Babiš, Česká spořitelna a rusko-lotyšská Expobank.

Podle Krúpy je český trh z hlediska investic perspektivnější než slovenský, a to nejen v oblasti bankovnictví. Jeho skupina má zájem také o koupi banky na Ukrajině.

Arca Capital rovněž plánuje spolu s partnery z Číny postavit v Rumunsku větrné elektrárny za více než 150 milionů eur, zhruba čtyři miliardy korun. Krúpa uvedl, že v Česku založil fond na investice do projektů obnovitelných zdrojů, jehož kapitál hodlá v příštím roce navýšit na 75 až 100 milionů eur z nynějších 21 milionů eur.

Peníze má fond použít na investice ve střední a východní Evropě. V Česku hodlá Arca Capital podle Krúpy podnikat v oblasti fotovoltaiky v případě, že nová vláda nezmění dříve schválené snížení solární daně, jejíž sazba má od příštího roku klesnout na deset z nynějších 26 procent.

Fenič hledá náhradu za Krúpu

Arca Capital míří na internet

Spartánský byznysmen