Slovenská armáda koupí tisíce útočných pušek od americké zbrojovky vlastněné Čechy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg hovoří se slovenskými vojáky na litevské základně Adaži

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg hovoří se slovenskými vojáky na litevské základně Adaži Zdroj: profimedia.cz

Slovenské ministerstvo obrany hodlá využít grant od Spojených států na nákup 5000 útočných pušek od amerického výrobce Colt´s Manufacturing Company, který je součástí české skupiny Colt CZ. Informaci o nákupu posvětila slovenská vláda. Ministerstvo informovalo, že záměrem je dokončit transakci ještě pod nynějším vedením rezortu. Jednání o vzniku nové vlády po sobotních parlamentních volbách jsou přitom již v běhu.

Nákup útočných pušek M4A1 s příslušenstvím v hodnotě téměř 17,4 milionu dolarů bude Bratislava financovat z grantu, který USA prostřednictvím fondu Foreign Military Financing vyčlenily pro spojence. Podmínkou čerpání peněz je jejich použití na nákup zboží od amerických firem a pro využití v armádě.

Slovenská armáda má nedostatek moderních útočník pušek. Ministerstvo obrany počítá s pořízením až téměř 25 tisíc kusů těchto zbraní, nákup od amerického výrobce je první fází projektu. Dodávky M4A1 jsou plánovány v roce 2025.

Už letos v létě Slovensko rozhodlo, že peníze z amerického fondu využije rovněž na pořízení 160 lehkých obrněných vozidel 4x4 od výrobce Oshkosh v hodnotě téměř 190 milionů dolarů. Tento nákup dříve kritizoval slovenský expremiér Robert Fico, jehož strana nyní vyhrála parlamentní volby.

Slovenská vláda také uložila ministrovi obrany, aby jednal s Polskem o přípravě smlouvy na nákup přenosných zařízení protivzdušné obrany a s Izraelem o nákupu systému protivzdušné obrany.