Colt expanduje do Švýcarska. Koupil tamního výrobce munice swissAA Holding

Výroba zraní v Colt CZ Group

Výroba zraní v Colt CZ Group Zdroj: Colt CZ Group SE

Zbrojařská skupina Colt CZ Group koupila švýcarského výrobce munice a technologií pro ozbrojené složky swissAA Holding. Ve společnosti nabyla stoprocentní podíl, hodnotu transakce nezveřejnila. Akvizice byla financována ze stávajících hotovostních zdrojů Colt CZ včetně prostředků z nedávné emise dluhopisů, oznámili zástupci holdingu.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Colt CZ Jana Drahoty je swissAA Holding referenčním výrobcem munice se sídlem ve Švýcarsku a partnerem švýcarských, belgických, německých a dalších zákazníků z řad ozbrojených složek.

„Tato akvizice je součástí naší dlouhodobé růstové strategie nejen v segmentu ručních palných zbraní, ale rovněž v souvisejících odvětvích, kdy munice je přirozeným doplňkem k našim hlavním výrobkům,“ prohlásil Drahota. „Jsem si jistý, že špičkový výzkum a vývoj a výrobní schopnosti společnosti swissAA Holding přinesou nové příležitosti pro Colt CZ Group na trhu ozbrojených složek,“ dodal šéf zbrojařské skupiny.

SwissAA je výrobcem munice a technologií pro ozbrojené složky specializující se na malorážové střelivo 5,56 milimetru, 7,62 milimetru, devět milimetrů a 12,7 milimetru a rovněž na náboje do podvěsného granátometu o ráži 40 milimetrů. Holding tvoří několik stoprocentně vlastněných dceřiných společností se sídlem ve Švýcarsku a Maďarsku, společnost také vlastní řadu patentů na munici.

Holding Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr a 4M Systems. Skupina má sídlo v České republice a výrobní kapacity v Česku, Spojených státech, Kanadě a ve Švédsku. Zaměstnává více než 2000 lidí.

Skupina je ze 76 procent vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners, zbývajících 24 procent tvoří veřejně obchodované akcie. Loni vykázala rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun. Upravený čistý zisk holdingu byl po zdanění bezmála 2,3 miliardy korun.

Drahota k rekordním hospodářským výsledkům letos v březnu uvedl, že potvrdily správnost rozhodnutí společnosti směřovat k vyrovnanému poměru mezi prodeji zákazníkům z řad ozbrojených složek a zákazníkům na komerčních trzích.