Slovenské plynárny SPP prohrály spor o kontroverzní směnky, jde v něm skoro o miliardu

Plynovod

Plynovod Zdroj: profimedia.cz

Státem ovládané slovenské plynárny SPP neuspěly u nejvyššího soudu ve sporu s kyperskou společností Stroden Management Limited ohledně proplacení kontroverzních směnek. SPP tak může přijít zhruba o 30 milionů eur (780 milionů korun). O rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, informoval mluvčí plynáren Ondrej Šebesta.

"SPP považuje rozhodnutí nejvyššího soudu za nezákonné a nespravedlivé. Společnost podnikne všechny kroky, aby nepříznivé rozhodnutí zvrátila a ochránila své zájmy," uvedl Šebesta. Dodal, že nejvyšší soud rozhodl v rozporu se svými podobnými dřívějšími verdikty a nerespektoval ani výsledky trestního řízení, podle kterého byly směnky vystaveny nezákonně.

Směnky vystavil v roce 1998 tehdejší ředitel SPP Ján Ducký, který byl později zastřelen. Přesný počet směnek, který se dostal do oběhu, není znám. SPP je dlouhodobě považuje za neplatné. Ve všech dosavadních sporech ohledně směnek daly soudy za pravdu SPP, tvrdí plynárny.

Společnost Stroden Management Limited získala několik takzvaných Duckého směnek i s jinými pohledávkami v konkurzu po zkrachovalé české Union bance. Tyto cenné papíry vystavil Ducký pro společnost Sezooz Group podnikatele Romana Zubíka. Ten dal následně směnky Union bance jako záruku za úvěr.