Slovensko a Bulharsko plánují stavbu plynovodu, podepsaly memorandum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Nord Stream

V Evropě by mohla vzniknout nová trasa, kudy by proudil plyn. Slovensko a Bulharsko se dohodly na memorandu o porozumění pro projekt připravovaného plynovodu Eastring, jehož realizaci prosazuje slovenský přepravce zemního plynu Eustream. Memorandum na okraj neformální schůzky ministrů pro energetiku zemí EU podepsal slovenský ministr hospodářství Peter Žiga a státní tajemník bulharského ministerstva energetiky Žečo Stankov.

„Eastring považuje slovenská strana za jeden z nejvýznamnějších projektů na dosažení cíle EU v oblasti diverzifikace přepravních tras a posílení energetické bezpečnosti v regionu střední a jihovýchodní Evropy,“ uvedlo ministerstvo. Podle Žigy podepsání memoranda představuje vyjádření politické podpory projektu.

Eastring by potrubím spojil Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko. Předpokládaná přepravní kapacita plynovodu, který by zároveň propojil plynárenské sítě západní a jihovýchodní Evropy, by měla dosáhnout až 40 miliard metrů krychlových suroviny ročně.

Eustream, ve kterém má manažerskou kontrolu a menšinový podíl česká skupina Energetický a průmyslový holding, již v červnu podepsal memorandum o porozumění ohledně plynovodu Eastring se svým bulharským partnerem, společností Bulgartransgaz.