Slovensko a Polsko spojí plynovod. Chtějí větší nezávislost od Ruska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: .nord-stream.com

Slovenská a Polsko chtějí rozšířit plynárenské trasy a posílit energetickou nezávislost na Rusku. Přepojení má být součástí plánovaného Severojižního koridoru, který bude vést od norského pobřeží po chorvatský ostrov Krk. Informovala o tom slovenská tisková agentura SITA.

Investory nového plynovodu mají být slovenská firma Eustream a její polský kolega Gaz-System. Vlády se v dohodě zavazují poskytovat pomoc při získávání finančních prostředků na stavbu z fondů Evropské unie.

„Očekáváme, že projekt finanční podporu získá. Budeme na tom pracovat,“ řekl po jednání vlády slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Začátek výstavby ani celkové náklady zatím známé nejsou. Podle Malatinského se nejdřív musí publikovat projektové studie a vypořádat pozemky, na kterých trasa plynovodu vede. Odhady investorů naznačují zahájení provozu na začátek roku 2019. Jak dále uvádějí Hospodárske noviny, plynovod bude mít kapacitu 5 miliard kubických metrů, čili přibližně roční spotřebu Slovenska.

Projekt přinese větší energetickou i bezpečnost

Nový plynovod přinese výhody zejména Slovensku, které díky němu získá přístup na polský trh. To umožní například přímé obchodování s polským břidlicovým plynem. „Projekt diverzifikuje plynárenské trasy a významným způsobem přispěje k energetické bezpečnosti Evropy. Další zahraniční kapacita zvýší likviditu trhu s plynem a posilní hospodářskou soutěž v regionu,“ řekl pro agenturu SITA Vahram Chuguryan, mluvčí společnosti Eustream.

Propojení Slovenska a Polska je také součástí plánovaného Severojižního koridoru, který diversifikuje trasy plynovodů. Předpokladem pro jeho vybudování je připojení polského LNG terminálu s možným zdrojem dodávek z norského pobřeží přes baltické potrubí po další terminál LNG na chorvatském ostrově Krk. V současnosti je ve výstavbě také plynovod spojující Slovensko s Maďarskem, začátek jeho provozu je naplánovaný na rok 2015.