Slovensko chystá velkou pomoc malé firmě

Dřevo

Dřevo Zdroj: Profimedia

Slováci přispějí více než dvaceti miliony eur na společnost takřka bez majetku a bez peněz na investice. Ta se chce usadit v už více než čtyři roky neobsazeném průmyslovém parku na východě země, ve Vranově nad Topľou a začít tam zpracovávat dřevo. Na oplátku za dotaci firma Grandwood slibuje práci 390 zaměstnancům. Vládu myšlenka nových míst nadchla natolik, že už stihla se společností podepsat memorandum a peníze by jí měla přiklepnout v nejbližších týdnech.

„Tato investice je prakticky schválená,“ řekl premiér Robert Fico.

Je tu však problém. Grandwood je firma, která sídlí v bytě na sídlišti v Košicích a její základní jmění je pouhých pět tisíc eur. Společnost vlastní dva Češi a jeden Němec tureckého původu. „Jde o štědrý sponzoring,“ tvrdí Ľubomír Galko z opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) a podporu firmy označil za tunel.

Grandwood se brání s tím, že čeká na definitivní schválení žádosti. Potom prý sídlo přesune do průmyslového parku, zvýší jmění o miliony eur a změní se na akciovou společnost. Firma tvrdí, že je součastí skupiny zaměstnávající v Evropě čtyři tisíce lidí. O společnosti International Partners Energj Yatirim Dansimanlik, na kterou se odkazuje, se však nepodařilo najít na internetu žádné informace. Grandwood opozičním kritikům také připomíná, že o dotaci žádala už v době, kdy SaS byla ještě ve vládě.

Nezodpovězenou otázkou zůstává, kde firma sežene prostředky na zvýšení jmění a hlavně na potřebných 40 milionů eur investic do plánovaného dřevozpracovatelského projektu. Ten má totiž podle podnikatelského záměru financovat ze svého jen třemi procenty. Z investiční pomoci přitom může na tento účel použít pouze milion eur na nákup majetku. Zbylých 16 milionů eur má jako úlevu na daních a 3,9 milionu na vytvoření pracovních míst. Takže čerpat tyto výhody začne až po spuštění výroby. To si naplánovala na září tohoto roku.

Navzdory těmto pochybnostem by byl nový investor dobrou zprávou pro region, kde je nezaměstnaný každý čtvrtý Slovák. „Téměř jedenáct tisíc občanů našeho okresu je bez práce, což je mimořádně vážná situace,“ upozornil primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan. Přitáhnout do regionu firmy však nepotřebují jen lidé, ale i samo město. Pokud se totiž nenajde žádná společnost ochotná podnikat v dosud pustém průmyslovém parku, bude muset město vrátit Evropské unii několik milionů eur, které dostalo jako dotaci na výstavbu.

Pavla Palaščáková: Věčný mír

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Švýcarský vzor