Slovensko slibuje levnější plyn. Stát získal od EPH podíl ve Slovenském plynárenském průmyslu

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Slovenská vláda převzala od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) 49procentní podíl ve společnosti Slovenský plynárenský průmysl (SPP). Na něj získala předkupní právo v rámci vypořádání transakce, v níž koupil EPH od společností E.ON a GdF Suez menšinový podíl v dceřiných společnostech SPP.

Slovensko získalo podíl EPH výměnou za převzetí dluhu společnosti ve výši 59 milionů eur. Původně se předpokládalo, že by za akcie musel zaplatit 60 milionů eur. „Stát náš podíl přebírá za z jeho pohledu velmi atraktivních podmínek. V rámci celkové spolupráce mezi Slovenskou republikou a EPH považujeme za správné, že odpovědnost za tvorbu cen plynu na Slovensku přebírá stát. Naopak v ostatních společnostech skupiny SPP chceme spolupráci se státem dále dlouhodobě rozvíjet,“ říká Daniel Křetínský, předseda představenstva EPH.

Pro kabinet premiéra Roberta Fica je převzetí SPP cestou ke splnění předvolebního slibu, že sníží koncové ceny plynu slovenským domácnostem. SPP jako distributor plynu pro konečné odběratele má v rukách cenotvorbu plynu. „Nemusíme se tak obávat, že by se od začátku příštího roku zvýšily ceny plynu pro domácnosti,“ komentoval rozhodnutí vlády Fico.
Jenže SPP je kvůli rozdílu mezi regulovanou prodejní cenou plynu a cenou, za kterou plyn nakupuje, ve ztrátě. Stát by měl být schopen tuto ztrátu pokrýt. Gazprom, který SPP plyn dodává, prý navíc vládě slíbil, že na dodávaný plyn poskytne slevu, tvrdil podle serveru pravda.sk ministr hospodářství Tomáš Malatínský. To byl jeden z důvodů, proč nakonec slovenská vláda na transakci kývla.

Převzatou ztrátu ve výši 59 milionů eur hodlá stát pokrýt z některých aktiv. Například získá zásoby v zásobnících plynu. Spoléhá i na jednání s Gazpromem o snížení ceny dodávaného plynu.