Slovinsko a Maďarsko soupeří o budoucí továrnu. Stavět chce kanadská společnost Magna

Magna, ilustrační foto

Magna, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Magna, ilustrační foto
Magna, ilustrační foto
Magna, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Kanadský výrobce automobilových součástek Magna International by mohl postavit svůj plánovaný závod na západě Maďarska, pokud brzy nezíská definitivní souhlas úřadů se stavbou ve Slovinsku. 

O továrnu, která má dát práci čtyřem stovkám lidí, obě země soupeří. Slovinský úřad pro ochranu životního prostření sice dal kanadské firmě zelenou už počátkem srpna, každé případné odvolání však odloží udělení stavebního povolení o týdny až měsíce.

V případě odkladů se může stát, že závod vyroste u maďarského města Zalaegerszeg, 45 kilometrů od hranice se Slovinskem, uvedl slovinský rozhlas. Výrobu chce Magna v novém závodě zahájit v roce 2018.

Agentuře Reuters se k této záležitosti nepodařilo zjistit stanovisko ani kanadské firmy, ani maďarské vlády.

Plány vybudovat ve Slovinsku závod představila Magna už v lednu a podle slovinských úřadů je připravena v zemi v následujících letech investovat až 1,24 miliardy eur (32,4 miliardy korun). Vzniknout by tak mělo asi 6000 pracovních míst. Tím by se zařadila mezi největší zahraniční investory ve Slovinsku.

Magna International je třetí největší výrobce komponentů pro automobilový průmysl na světě, ve 29 zemích zaměstnává zhruba 161 000 lidí.