Slovnaft má stále zájem o akcie Enelu, čeká na výsledek jednání s EPH

Člen představenstva maďarské skupiny MOL Oszkár Világi

Člen představenstva maďarské skupiny MOL Oszkár Világi Zdroj: e15/anna vackova

Slovenská rafinerie Slovnaft je připravena pokračovat v jednáních s italským koncernem Enel o koupi jeho podílu ve společnosti Slovenské elektrárne (SE), pokud se Enel nedohodne s českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), řekl generální ředitel Slovnaftu Oszkár Világi.

Enel, který vlastní 66 procent akcií SE, v srpnu oznámil, že zahájil s EPH exkluzivní jednání o prodeji svého podílu v největším výrobci elektřiny na Slovensku. O akcie dříve projevil zájem také Slovnaft z maďarské skupiny MOL v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM.

„Čekáme, jak jednání dopadnou. Pokud by jednání dopadla méně úspěšně pro EPH, samozřejmě jsme připraveni pokračovat v jednáních (s Enelem),“ řekl Világi. Neuvedl, zda je Slovnaft připraven vylepšit nabídku za akcie SE.

Enel chce prodat polovinu podílu

Enel dříve uvedl, že očekává prodej poloviny ze svého podílu v SE skupině EPH do konce letošního roku. Zbylé akcie plánuje italská společnost prodat poté, co budou dokončeny dva nové bloky v jaderné elektrárně Mochovce na jihu Slovenska.

Právě kvůli posouvání termínů dokončení a navýšení nákladů na dobudování této atomové elektrárny se Enel dříve dostal do sporu se slovenskou vládou, která v SE drží 34 procent akcií. Prodej podílu v SE je součástí plánu italské firmy na prodej majetku za zhruba pět miliard eur (135 miliard korun).