Smog opět ohrožuje Peking, továrny musely přerušit provoz

Smog v Pekingu

Smog v Pekingu Zdroj: ctk/ap

Úřady v Pekingu nařídily 2100 továrnám přerušit či omezit provoz kvůli novému zhoršení smogové situace v čínské metropoli. Od soboty platí v Pekingu kvůli znečištění ovzduší nejvyšší stupeň ohrožení a opatření potrvá nejméně do úterý. Informovala o tom agentura AFP.

Peking v rámci opatření ke snížení hladiny smogu rovněž stáhl z ulic polovinu automobilů, přičemž současně posílil provoz metra. Školy a školky dostaly nařízeno, aby dnes a v úterý zůstaly uzavřené. Učitelé prý mají studentům rozeslat učivo po internetu.

Zákaz či omezení činnosti se týkají 2100 továren v hlavním městě a v jeho okolí, uvedla dnes čínská vláda s tím, že do podniků jsou denně vysílání inspektoři, aby zkontrolovali, zda je nařízení dodržováno.

Podobná protismogová opatření jako Peking přijalo 33 měst v dalších provinciích, včetně provincie Che-pej, která obklopuje Peking, Che-nan v centrální Číně a Šan-tung na východě země.

Sedmkrát překročený limit

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic ve vzduchu dosahovala podle amerického velvyslanectví v Pekingu 172 mikrogramů na metr krychlový, což je sedmkrát více, než činí úroveň, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečnou.

Nejhorší situaci předpovídají meteorologové na úterý, kdy se předpokládá, že hustota PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) přesáhne 300 mikrogramů na metr krychlový, napsal s odvoláním na vládní úřady list Beijing Daily.

Pro Peking je to již druhé vyhlášení nejvyššího stupně ohrožení kvůli smogu v tomto měsíci. Ke stejným opatřením s platností na tři dny přistoupily úřady v metropoli 7. prosince.