Sobotkova vláda se pídí po exportních plánech silných podniků

Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Škody Transportation. Vlevo od něj je generální ředitel podniku Josef Bernard

Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Škody Transportation. Vlevo od něj je generální ředitel podniku Josef Bernard Zdroj: ctk

Vláda chce znát hlavní vývozní záměry silných exportérů typu plzeňské Škody Transportation. S jejím vedením se dnes premiér Bohuslav Sobotka dohodl na pravidelné výměně informací mezi firmou a proexportními institucemi a na vzájemné koordinaci kroků.

„Pak tady může nastat synergie, která pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti,“ řekl ČTK premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Škody Transportation a Doosan Škody Power, které jsou významnými exportéry. Vláda chce v příštích letech takové podniky efektivněji podporovat.

„Výměna informací bude mezi příslušnými lidmi na ministerstvu průmyslu (MPO), agenturami jako je CzechTrade, našimi zastoupeními a ambasadory. Prostě chceme, aby byl vytvořený funkční systém, který bude schopen analyzovat informace a nabídne konkrétní pomoc exportérům,“ řekl Sobotka.

Podniky se s premiérem dohodly, že budou v informačním kontaktu a všechny aktivity bude mapovat zejména MPO. Vláda chce těsně koordinovat veškeré zahraniční aktivity, abych podpořila exportéry v jednotlivých teritoriích.

Pomoc pro plzeňskou Škodu

„Konkrétní pomoc v určitých zemích nabídnuta byla, ale vzhledem k tomu, že jde o obchodní případy ve fázi vyjednávání, tak nebudu říkat podrobnosti. Jde o Východ a byly to tři oblasti, kam chceme dodávat vlaky a metro,“ uvedl šéf Škody Transportation Josef Bernard.

Podle informací ČTK jde o dvě středoasijské republiky a Ukrajinu. S premiérem dohodl konkrétní kroky spolupráce s vládou a ministerstvy. „Doufám, že je zúročíme v budoucnosti,“ dodal Bernard. „Letos hodně otevíráme dveře do Číny,“ řekl Sobotka. Příští rok se chce soustředit na Indii a Jižní Ameriku.

Vláda chce výrazné pozitivní změny v proexportní politice, připravuje proto mimo jiné jednotné klientské centrum pro vývozce.

Agenturám se vrátila manažerská odpovědnost

Podle náměstka MPO Vladimíra Bärtla bude nyní systém státní podpory exportu prosperovat. „Navrátila se manažerská odpovědnost agenturám CzechInvest a CzechTrade, aby mohly přímo řídit své zahraniční kanceláře a mít přímou zpětnou vazbu. MPO zároveň vytváří jednotnou exportní síť,“ vysvětlil.

Dosud bylo podle Bärtla pro firmy obtížné identifikovat, kam mají se svými požadavky jít. Jednotné klientské centrum, které začne fungovat v září, bude pro všechny typy firem, jimž se bude věnovat konzultant.

„U firem jako Škoda Transportation můžeme na jejich exportní záměry vytvářet projektové týmy podle potřeb, tak aby měly asistenci od náměstků obou ministerstev, velvyslanců, ekonomických diplomatů a podobně,“ uvedl náměstek.

Igor Záruba: Válka o obchodní rady končí. Snad