Solární daň podle soudu porušuje ústavu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

První úspěch v boji proti solární dani slaví investoři do fotovoltaických elektráren. Městský soud v Praze jim dal za pravdu s tím, že 26procentní daň uvalená na jejich výnosy je protiústavní a že Ústavní soud by měl příslušné zákony zrušit, uvedla Česká televize.

Na soud se obrátil advokát jednoho z majitelů solární elektrárny. „My jsme fakticky požádali tento soud, aby zhodnotil naši argumentaci a v případě, že se ztotožní s protiústavností, pak aby se obrátil k Ústavnímu soudu,“ řekl televizi advokát Petr Petržílek, který se svou žádostí u Městského soudu uspěl.

„Příslušné novely zákona o dani z příjmu a zákona o podpoře obnovitelných zdrojů jsou v rozporu s ústavním pořádkem,“ potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Podle ní nyní záležitost posoudí Vrchní soud v Praze. Poté bude spis zkompletován a s návrhem na zrušení příslušných novel předložen Ústavnímu soudu v Brně.

Majitel solární elektrárny zažaloval kvůli daním kromě státu firmu E.ON. Ta se ke sporu nechce vyjadřovat, proti verdiktu Městského soudu se ale odvolala. Na solární daň si už u Ústavního soudu v březnu stěžovala také skupina senátorů, rozhodnutí zatím nepadlo. Ve sporu o daň uvalenou na zisky z fotovoltaických elektráren se očekávají i mezinárodní arbitráže.

Počet solárních elektráren loni kvůli vysoké výkupní ceně vyráběné elektřiny výrazně vzrostl. V důsledku toho hrozilo zdražení elektřiny o více než deset procent. Vláda proto zavedla sérii opatření, jak zdražení omezit. Růst cen kompenzuje 26procentním odvodem, darovací daní z emisních povolenek a pozemkovým poplatkem pro solární zdroje. Celkem tak má získat kolem 12 miliard korun.

Aby se neopakoval případ s fotovoltaikou, rozhodlo se v pátek ministerstvo zemědělství pozastavit udílení dotací na výstavbu bioplynových stanic, které na elektřinu přeměňují biologický odpad či plodiny pěstované pro tento účel. Podle Agrární komory ale bioplynové elektrárny nerostou rychleji, než předpokládá Národní akční plán rozvoje obnovitelných zdrojů energie, a není tedy důvod k obavám z nadměrných nákladů pro stát.