Solární katamarán mění námořní expedice. Posádka ho ale musí držet na slunci

PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud

PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud Zdroj: planetsolar.org

PlanetSolar
PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud
PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud
PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud
PlanetSolar na expedici zkoumající Golfský proud
9
Fotogalerie
Loni, poté co jako první loď poháněná jen solárními panely dokončila cestu kolem světa, mohla MS Tûranor PlanetSolar klidně zamířit do muzea. Namísto toho přináší švýcarské plavidlo revoluci do další oblasti. Loď, která nemusí nikdy zastavovat pro palivo, vyrazila zkoumal Golfský proud.

Katamarán dlouhý 31 metrů a pokrytý 500 čtverečními metry solárních panelů si vysnil švýcarský dobrodruh Raphaël Domjan, který do projektu přivedl německého podnikatele Immo Ströhera.

Poté, co loď splnila svůj cíl a obeplula svět, nastěhovali se letos na palubu vědci. Plant Solar vyrazila z Kanárských ostrovů do Ameriky a po cestě překonala svůj vlastní rychlostní rekord v transatlantické plavbě.

Expedice, která začala před několika týdny v Miami, míří na sever podél východního pobřeží USA. Pokračovat bude přes Newfoundland a Island do Norska, kam by měla dorazit v srpnu.

Vědci si loď pochvalují. Díky absenci spalovacích motorů nasbírané vzorky nekontaminují spaliny a plavidlu nedělá problém velmi pomalé tempo při jejich odebírání.

Expedice se zaměřuje hlavně na zkoumání aerosolu. Vědci věří, že malé pevné či kapalné částečky rozptýlené ve vzduchu mají vliv na vytváření mraků či odrážení světla a ovlivňují tak klima na planetě. „Předpokládáme, že oceán k jejich vzniku hodně přispívá,“ řekl deníku The New York Times klimatolog Martin Beniston, šéf expedice.

Zatímco cestování lodi usnadňuje absence paliva, kapitán Gérard d’Aboville musí neustále sledovat mraky. V případě pošmourného počasí totiž baterie vydrží pohánět loď jen 72 hodin. Zatímco jiné lodě se zdrží v přístavech při tankování, PlanetSolar může nabrat zpoždění tím, že se kapitán rozhodně obeplout oblast se špatným počasím, aby katamaránu zajistil dostatek slunečního svitu.