Solárníci se šikují - kdo jim zrecykluje panely?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Od začátku letošního roku platí povinnost ekologické likvidace solárních panelů, jejich provozovatelé mají čas do konce června vybrat kolektivní systém, který jim s tím pomůže. Pravidla se určují za běhu, ministerstvo životního prostředí teprve část kolektivních systémů registruje. Hotová není po půl roce ani vyhláška, která má stanovit výši recyklačního poplatku za soláry.

„V řádu několika málo týdnů pošleme materiál do mezirezortního připomínkového řízení. Od něj se bude odvíjet další fáze schvalování vyhlášky,“ sdělil serveru E15.cz tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík. Ministerstvo mělo přitom vyhlášku do připomínkového řízení poslat již na konci loňského léta.

Zatímco s některými kolektivními systémy už začali solárníci podepisovat smlouvy, další firmy teprve ministerstvo registruje. „V současnosti probíhá řízení o zápisu, respektive změně zápisu, několika provozovatelů kolektivních systémů do seznamu výrobců elektrozařízení. Ani jedno z těchto řízení doposud nebylo pravomocně ukončeno,“ uvedl Vitík. Výrobci a dovozci se přitom pro způsob řešení recyklace měli rozhodnout již do 1. března. Svou povinnost však mohou na rozdíl od provozovatelů plnit i samostatně.

Do jasné výhody se dostávají již zavedené systémy, mezi které patří například Rema PV Systém či Asekol. Provozovatelé solárních elektráren začali se společností Rema PV Systém uzavírat smlouvy přibližně v polovině února. „V současné době se proto jedná spíše o jednotky až desítky uzavřených smluv. Smlouvy uzavřeli již jak drobní provozovatelé, tak i velké solární parky,“ uvedla mluvčí firmy Lenka Kleger. Největší nápor ze strany solárníků očekává firma v květnu a červnu.

Situaci podle ní ale komplikuje především nejasnost podoby vyhlášky, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem financí.

Zákon o podporovaných zdrojích energie nařizuje začít vybírat recyklační poplatek od roku 2014 až roku 2019 a za toto období nashromáždit prostředky, ze kterých se recyklace solárních panelů bude platit. Na základě novely zákona o odpadech mají provozovatelé solárních panelů povinnost zajistit recyklaci panelů uvedených na trh před 1. lednem 2013. Za panely vyrobené po tomto datu přejímají odpovědnost jejich výrobci a dovozci.

: