Soud zahájil insolvenční řízení s Bohemia Energy

Jiří Písařík, Bohemia Energy

Jiří Písařík, Bohemia Energy Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Pražský soud v pondělí zahájil insolvenční řízení s alternativním dodavatelem energií Bohemia Energy. Návrh podala kyperská společnost Jonaza Trading Limited, která přihlásila pohledávku přes 304 tisíc korun za nespecifikované služby. Bohemia Energy označila návrh za šikanozní.

Jak informoval server iDnes.cz, kyperská firma podle v návrhu také tvrdí, že Bohemia Energy dluží přes 170 milionů korun dalším společnostem nebo osobám. Má prý i podezření, že může dlužit také finančnímu úřadu na dani z příjmu právnických osob za loňský rok 9,3 milionu korun, protože údajně do zdanění nezahrnula úroky z úvěrů spřízněným firmám, přičemž půjčky měly být bezúročné.

Mluvčí Bohemia Energy Alžběta Šťastná k tomu ale uvedla, že firma je schopna plnit veškeré své závazky a uvedená pohledávka neexistuje. Soudy už dříve podle mluvčí insolvenční návrh Jonaza Trading Limited odmítly.

Do několika hodin

Server připomněl, že soud o zahájení insolvenčního řízení musí rozhodnout do několika hodin od podání návrhu. Během tak krátké doby není možné posoudit obsah, ale v podstatě jen splnění formálních požadavků. Ovšem ani nedodržení základních parametrů nemusí bránit zahájení insolvenčního řízení. V rámci tohoto řízení se pak rozhoduje o insolvenci, tedy neschopnosti podniku hradit své závazky, případě se návrh zamítne.

Bohemia Energy patří mezi hlavní tuzemské alternativní dodavatele energií. Konkuruje největším hráčům na trhu s energiemi jako ČEZ, Pražská energetika či RWE. Mezi alternativními dodavateli k hlavním konkurentům firmy patří Centropol Energy. Loňské tržby Bohemia Energy meziročně stouply o devět procent na 9,4 miliardy korun. Počet zákazníků společnosti se zvýšil na 512 158, přičemž 316 390 klientům firma dodávala elektřinu a 195 768 zákazníkům plyn.