Spolana postaví ve svém areálu výrobník páry za stovky milionů

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Neratovická chemička Spolana ze skupiny Unipetrol postaví teplárnu sloužící pro výrobu páry nezbytné pro provoz areálu. Náklady budou 200 milionů korun. Stavět se začne ještě v tomto čtvrtletí, dokončení stavby je plánováno na rok 2019.

Díky nové teplárně přejde Spolana z hnědého uhlí na zemní plyn, díky tomu se podle firmy výrazně sníží objem znečisťujících látek vypouštěných do ovzduší. Výstavba teplárny je zakázkou na klíč a zahrnuje veškeré stavební práce včetně instalace dvou parních kotlů na zemní plyn, každý o výkonu 35 tun páry za hodinu, řídicího systému, napojení na parovody a přípravu redukčních stanic. Výstavbu nového energobloku provedou firmy ČEZ Energetické služby a společnost Envir & Power Ostrava.

"Investice ve výši 200 milionů korun zapadá do naší střednědobé strategie celkové modernizace výroby. Nová kotelna na zemní plyn, která v roce 2019 nahradí teplárnu spalující hnědé uhlí, bude plnit náročné emisní limity, které vejdou v platnost v roce 2020," řekl investiční ředitel společnosti Spolana Filip Mikolajczyk.

Spolana je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Mezi její produkty také patří hydroxid sodný a kyselina sírová. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 je Spolana vlastněna skupinou Unipetrol.