Sporákům od Mora Moravia se doma tolik nedařilo, klesl zisk i tržby

Plynový hořák, ilustrační foto

Plynový hořák, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Akciové společnosti Mora Moravia, která patří k největším tuzemským výrobcům varné techniky, loni po několika růstových letech mírně klesly tržby. Snížily se na 1,885 miliardy korun z 1,897 miliardy v roce 2014. Firmě z Hluboček u Olomouce v loňském roce klesl také čistý zisk na 93 milionů korun ze 105 milionů o rok dřív.

Společnost Mora Moravia loni vyrobila 396 300 sporáků. Z montážní linky jich tak sjelo zhruba stejně jako v roce 2014, kdy jejich produkce mírně klesla z rekordních 408 tisíc sporáků v roce 2013.

V součtu s ostatními výrobky, jako jsou plynová topidla, odsavače a vestavné desky, loni Mora Morava vyrobila 471 512 spotřebičů, zatímco v roce 2014 jich bylo 470 670. Nejvyšší nárůst produkce firma zaznamenala u vestavných varných desek, jejichž výroba se meziročně zvýšila o pětinu.

Vedení společnosti Mora Moravia ve výroční zprávě uvedlo, že podnik loni udržel pozici významného evropského producenta bílé varné techniky i přes silný tlak konkurence, kterému čelil hlavně v jižní, střední a východní Evropě a ve skandinávských zemích.

Nižší domácí prodeje

Do zahraniční loni Mora Moravia exportovala výrobky v hodnotě 1,412 miliardy korun a na tuzemském trhu prodala zboží za 473 milionu korun. Zatímco export meziročně vzrostl o 45 milionů korun, tak prodej v České republice se snížil o 31 milionů korun. Mora Moravia loni zvýšila vývoz hlavně do Německa, Rakouska, Rumunska a na Slovensko.

Mora Moravia v roce 2012 zahájila výrobu sporáků, které dříve montovala ve Finsku. O přesunu výroby rozhodl slovinský koncern Gorenje, který společnost Mora Moravia ovládá. Finský závod v Lahti ročně vyráběl 53 tisíc elektrických sporáků a Mora, jejíž roční produkce se před touto transakcí pohybovala kolem 380 tisíc sporáků, pokryla celý objem výroby.

Mora Moravia má základní kapitál 273,7 milionu korun a loni zaměstnávala zhruba šest stovek lidí. Jejími vlastníky jsou firmy Gorenje gospodinjski aparati ze Slovinska a Gorenje-Beteiligungsgesellschaft se sídlem v Rakousku.