Spory o fotovoltaiku zatím nevyřešeny, arbitráže hrozí dál

solární elektrárna

solární elektrárna Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Ministerstvo financí a zástupci investorů do solárních elektráren v Česku se na předarbitrážním jednání v minulém týdnu nedohodli na řešení sporů kvůli podpoře fotovoltaiky. Stát ji od letoška omezil, investoři požadují odškodnění podle smluv o ochraně investic. Jednání prý nicméně budou pokračovat.

K jednání se minulý týden sešli zástupci ministerstva a členských firem asociace, společností Radiance Energy a Voltaic Network. „Obě strany sporu uvedly na setkání svá stanoviska a prohlašují, že dosud nebylo v předmětu sporu dosaženo žádné definitivní řešení. Obě strany však vyjádřily ochotu pokračovat v jednáních před samotným zahájením jednotlivých arbitráží,“ píše se ve společném prohlášení ministerstva financí a asociace International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC).

Před zhruba dvěma roky začal v Česku kvůli výhodným investičním podmínkám prudce růst počet solárních elektráren, stát proto solárnímu sektoru ztížil podmínky pro podnikání. Na solární zdroje uvedené do provozu loni a předloni uvalil 26procentní daň, jinak hrozilo výrazné zdražení elektřiny.

Řada podnikatelů chce získat kompenzaci právní cestou a Česku hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže za miliardy korun. Podle odhadů České průmyslové fotovoltaické asociace by stát v příštích třech letech v prohraných arbitrážích mohl zahraničním investorům vyplatit až 20 miliard korun a stejnou částku pak i českým firmám.

Ministerstvo financí už dříve sdělilo, že eviduje podání podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic například podle německo-české, lucembursko-české, nizozemsko-české nebo britsko-české smlouvy. „Paralelně jsou nároky vzneseny i podle mnohostranné mezinárodní smlouvy, tedy Úmluvy k Energetické chartě,“ uvedl Michal Ţurovec z tiskového oddělení ministerstva. Právní pozice státu ve sporech je však podle něj pevná.

Kromě odškodnění za zpětné zdanění solárního proudu požadují někteří investoři kompenzaci také za to, že kvůli vyhlášenému stop-stavu nebyla jejich elektrárna připojena do sítě, anebo za to, že stát od letošního roku zrušil podporu pro takzvané ostrovní systémy, v nichž výrobci nedodávají proud do sítě, ale spotřebovávají ho sami.

International PhotoVoltaic Investors Club sdružuje mezinárodní investory v oblasti fotovoltaické energetiky. Mezi jeho členy patří například německá firma Voltaic Network, lucemburská společnost Radiance Energy Holding, švýcarská Antaris Solar nebo německý soukromý investor Milos Schubert. Letos v květnu IPVIC podle svých internetových stránek sdružoval 20 subjektů.