Spotřeba plynu v Česku by se mohla vrátit k osmi miliardám metrů krychlových

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Celková letošní spotřeba zemního plynu v Česku by se mohla vrátit k osmi miliardám metrů krychlových. Tvrdí to výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml. V loňském roce činila spotřeba plynu v republice 7,28 miliardy metrů krychlových a byla nejnižší za posledních deset let. Plynaři to tehdy odůvodňovali mimořádně teplým počasím. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl loňský rok nejteplejší za posledních 54 let.

„Na spotřebu zemního plynu má vždy největší vliv atmosférická teplota, tedy i letošní spotřebu ve 2. pololetí a zejména 4. čtvrtletí budou ovlivňovat meteorologické podmínky,“ řekl Ruml. Dodal, že svaz přesto již nyní předpokládá, že roční spotřeba bude vyšší než loni; odhaduje ji mezi 7,5 a osmi miliardami metrů krychlových.

Meziroční růst spotřeby plynu je patrný i z aktuálních dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za letošní 1. pololetí. Podle nich Češi v prvních šesti měsících letošního roku spotřebovali zhruba 4,3 miliardy metrů krychlových plynu, tedy o 7,2 procenta více než loni za stejné období.

V Česku je asi 2,85 milionu odběratelů zemního plynu, ať už na topení nebo ohřev vody. Z toho je 92,8 procenta domácností a 7,2 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů. Na spotřebě mají ale největší podíl právě velkoodběratelé, podle ERÚ v pololetí spotřebovali 1,8 miliardy metrů krychlových plynu. Český plynárenský svaz je sdružení firem a odborníků působících v plynárenství a souvisejících oborech. Sdružuje asi 100 odborných sdružení a firem působících v plynárenství.