Spotřeba plynu v EU klesá. Paradoxně ho vytlačuje méně „zelené“ uhlí

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Zemní plyn v Evropě ztrácí oblibu. Celková spotřeba ve 28 členských státech EU klesá již třetí rok po sobě. Podle posledních odhadů Eurogasu poklesla v roce 2013 o 1,4 procenta, v roce 2012 o dvě procenta a o rok před tím dokonce o 10 procent.

„Pokles poptávky po zemním plynu může být částečně přičítán zvýšené konkurenci dotovaných obnovitelných zdrojů. Je paradoxní, že paliva s vyššími emisemi skleníkových plynů, jako je například uhlí, nadále nahrazují zemní plyn. To je potřeba změnit,“ míní generální tajemnice Eurogasu Beate Raabe.

Podle předběžných odhadů Eurogasu byla spotřeba zemního plynu v roce 2013 v EU28 celkem 4 989 TWh, což odpovídá 462 miliardám m3, nebo 386 milionům tun ropného ekvivalentu.

Ani počasí nepomohlo

Mírný nárůst poptávky po zemním plynu v EU byl zaznamenán v prvních šesti měsících roku 2013, a to vzhledem k mimořádně chladnému počasí.

Od počátku roku 2011 a nadále i v loňském roce 2013 má negativní vliv na poptávku po zemním plynu řada faktorů. Jedná se o zvýšení konkurence obnovitelných zdrojů a nízkou cenu uhlí v kombinaci s nízkými cenami emisních povolenek, které vedly k dalšímu poklesu využití plynu při výrobě elektrické energie.

Další faktory, jako je pokles poptávky po elektřině v důsledku stagnace evropského hospodářského růstu, pak sníženou poptávku po zemním plynu jen potvrdily.

Díky chladnějšímu počasí v celé EU v roce 2013 se v sektoru domácností a služeb poptávka po zemním plynu ve srovnání s rokem 2012 zvýšila.

Déle trvající chladné jaro však bylo vyváženo mírnějšími zimními teplotami v průběhu loňského čtvrtého čtvrtletí roku.

Ilona Švihlíková: Zemní plyn jako strategická zbraň?