Spuštění největšího finského reaktoru znovu odloženo. Posouvá se už deset let

Jaderná elektrárna na ostrově Olkiluoto

Jaderná elektrárna na ostrově Olkiluoto Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0)/Kallerna/wikimedia.org

Datum zprovoznění největšího finského jaderného reaktoru Olkiluoto 3 o výkonu 1600 megawattů se odkládá na druhou polovinu roku 2018. Oznámilo to konsorcium francouzské společnosti Areva a německého koncernu Siemens, které tuto zakázku dostalo. Nový odklad je již osmý v pořadí a znamená zpoždění téměř deseti let proti původnímu plánu.

Poslední odklad je podle Areva-Siemens důsledkem neshod s finským konsorciem TVO, které si reaktor objednalo, ohledně automatizovaných systémů. Reaktor na ostrově Olkiluoto, kde už více než 30 let fungují dva jaderné bloky, měl začít dodávat elektřinu v roce 2009. Má to být pátý jaderný blok ve Finsku, které usiluje o posílení energetické soběstačnosti a chce v příštím desetiletí zvýšit počet bloků na sedm.

TVO, kterou vlastní finské papírenské společnosti UPM a Stora Enso spolu s elektrárenským podnikem Fortum, uvedla, že další odklad je pro ni těžké akceptovat. Projektový šéf TVO Jouni Silvennoinen sdělil, že výstavba reaktoru trvá zbytečně dlouho a že uvítá všechny iniciativy, které projekt urychlí. Areva sdělila, že má potíže se schvalováním svých systémů, a vyzvala TVO, aby začala být v této věci aktivnější.

Neshody ohledně ceny

Obě skupiny se vzájemně obviňují ze zpožďování a prudkého růstu nákladů na projekt, jehož výstavba začala v roce 2005. Areva-Siemens loni předložila mezinárodní arbitráži požadavek na kompenzaci od TVO v sumě 2,7 miliardy eur, tedy zhruba 75 miliard korun, zatímco TVO přišla s protinárokem ve výši 1,8 miliardy eur.

Náklady na výstavbu nového bloku elektrárny Olkiluoto se původně odhadovaly na 3,2 miliardy eur. TVO odhady neaktualizovala, podle agentury Reuters se však náklady zvedly na nejméně dvojnásobek. Potíže má rovněž nový projekt jaderné elektrárny na severozápadě Finska, který na konci loňského roku začalo připravovat rusko-finské konsorcium Fennovoima. Investory od projektu nyní odrazuje ukrajinsko-ruská krize.