Staré Škodovky dokážou svým majitelům pěkně vydělat. Roadster z roku 1937 vyjde na 2,3 milionu korun

Škoda Popular 420 Roadster

Škoda Popular 420 Roadster Zdroj: Auto.cz

Škoda 120 Rapid Coupe
Škoda 120 Rapid Coupe
Škoda Popular 420 Roadster
Škoda 130 L
Škoda 130 L
12
Fotogalerie

Ještě před pár lety byly vysmívané, dnes si ale jejich majitelé mohou přijít na pěkné peníze. Řeč je o Škodovkách z minulého tisíciletí, a nejen těch pojízdných.

Je dost možné, že jste před lety měli jeden z níže popsaných kousků doma v garáži a v životě by vás nenapadlo, že se jejich cena za relativně krátkou dobu může vyšplhat na několikanásobek. Řeč je o starých Škodovkách, na které dnes najdete nespočet (zejména německých) inzerátů. A pokud jde o automobily v pěkném stavu, majitelé si nebojí říct i o statisíce. Podívali jsme se na server Mobile.de a zjišťovali, za kolik dnes pěknou starou Škodovku koupíte.

A nejsou to malé částky. Jedním příkladem za všechny budiž Škoda 1000 MB po kompletní renovaci. Auto prvně registrované v lednu 1964 má na svém kontě 98 tisíc kilometrů a je na prodej v Mnichově. Za kolik? Rovných 40 tisíc eur, což je v přepočtu lehce přes milion korun. Vůz vypadá opravdu nádherně, ale vážně má dnes takovou hodnotu?

Minimálně jejich stávající majitelé si to myslí. Dalším takovým exemplářem je 1000 MBX De Luxe, které dokonce koupíte u nás, konkrétně v Radvanicích a Bartovicích. Vůz registrovaný v prosinci 1967 najezdil zhruba 47 tisíc kilometrů a před sedmi lety prošel kompletní renovací. Pokud se vám tento zelenobílý exemplář v galerii zalíbil, připravte si v přepočtu téměř 1,2 milionu korun.

Tolik tedy nejsme ochotni investovat, takže se inzeráty starých Škodovek prokousáváme dále. Do oka nám padla křiklavě zelená Škoda 100 z roku 1974. Krásný stav, prý garáž opustila jen sporadicky, což vysvětluje nájezd 1575 km. Součástí jsou i veškeré dokumenty a původní švédská registrační značka. Vůz totiž vlastnil někdejší šéf Škodovky z této severské země. A cena? Půl milionu a nějaké drobné.

Ovšem ani Škody z osmdesátých let nejsou žádnou lacinou záležitostí. Docela obyčejný model 120 Rapid Coupé (198) v pěkném stavu je ve Švýcarsku na prodej za nějakých 340 tisíc korun. Pokud ale chcete auto se zajímavější historií, můžete sáhnout po Škodě 130 L v závodních barvách z roku 1988, která svého času plnila roli tréninkového vozu. Zajímavá historie se ovšem promítne do ceny, která se šplhá přes 900 tisíc korun.

Když už jsme si mysleli, že nás při projíždění inzerátů nemůže nic překvapit, narazili jsme na krásnou a nesmírně vzácnou Škodu Popular II 420 Roadster. Vůz z roku 1937 patří do série pouhých padesáti vyrobených kusů, měl jen tři majitele a v Nizozemsku prošel rozsáhlou renovací. K dnešnímu dni je na prodej za více než 2,3 milionu korun.

Zbytek článku naleznete na stránkách Auto.cz zde >>>