Státní zástupkyně odblokovala peníze fondu Arca Capital

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Fondu Arca Capital Global Equity se uvolnily peníze ve výši 166,4 milionu korun, které mu zablokovala letos v březnu česká policie v rámci šetření transakce, při níž se polostátní energetická společnost ČEZ dohodla s malými akcionáři vytěsněnými z distribuční společnosti Severomoravská energetika. V rámci mimosoudního vyrovnání získal fond na svůj účet zmíněnou sumu.

„Státní zástupkyně vyhověla naší žádosti,“ uvedl největší majitel investiční skupiny Arca Capital Pavol Krúpa k odblokování peněz. Usnesení Vrchního státního zastupitelství uvádí, že „dosavadní vyšetřování nepotvrdilo, že právě tyto peněžní prostředky jsou výnosem z trestné činnosti, příp., že byly ke spáchání trestného činu určeny či užity.“ Podle rozhodnutí státní zástupkyně tak pro zajištění peněz již není důvod.

ČEZ čelil žalobám od menšinových akcionářů kvůli výši vyrovnání, kterou polostátní firma nabídla za akcie Severomoravské energetiky. Nároky od akcionářů následně odkoupila skupina Arca Capital. „Vždy, když jsme někam vstoupili, tak protistrana pochopila, že to umíme dělat,“ prohlásil již dříve Krúpa.

Tuzemský energetický kolos se nakonec s minoritními akcionáři zastoupenými Arcou dohodl. Vyhnul se tak hrozbě, že by nároky vznesly další akcionáři, mezi nimiž byla zejména francouzská energetická společnost EdF.

Policie prověřuje, zda při vyplacení peněz neporušilo vedení ČEZ včetně šéfa Daniela Beneše zásady dobrého hospodaření. Finanční ředitel Martin Novák již dříve obchod obhajoval s tím, že firma ušetřila. Pokud by totiž ČEZ u soudu prohrál, tak by firma musela doplatit peníze i dalším akcionářům. „Zabránili jsme tímto vyrovnáním ztrátě dalších 700 milionů korun,“ tvrdil Novák. Podle něj by si největší část peněz nárokovala francouzská firma EdF.