Statoil objevil u Kanady ropu. Naleziště je možná největší na světě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Norská těžební společnost Statoil objevila velké naleziště ropy u východního pobřeží Kanady. Jde o její dosud největší nález mimo území Norska a státem vlastněná společnost se domnívá, že celý region by se po roce 2020 mohl stát hlavní ropnou těžební oblastí.

Naleziště se nachází v Atlantském oceánu asi 500 kilometrů severovýchodně od města Saint John's v kanadské provincii Newfoundland, nedaleko dřívějších dvou nově objevených ropných nalezišť Statoilu. Podle společnosti by se v novém ropném poli mohlo nacházet až 600 milionů barelů vytěžitelné ropy. Statoil objev učinil se svým kanadským partnerem Husky Energy.

„Je to největší nález ropy v rukou Statoilu mimo Norsko, takže to je pro nás docela velký den,“ uvedl dnes podle agentury Reuters ředitel Statoilu pro průzkum Tim Dodson.

Statoil v minulosti své průzkumné aktivity soustředil jen na domácí prostředí. V posledních deseti letech ale rychle expandoval a v nedávné době učinil velké nálezy v Brazílii, Tanzanii, v Severním moři a v norské arktické oblasti. Do roku 2020 chce zvýšit denní objem těžby zhruba o čtvrtinu na více než 2,5 milionu barelů ropného ekvivalentu.

Společnost teď bude potřebovat nějaký čas na to, aby nejnovější objev vyhodnotila. Do oblasti se chce za dva roky vrátit a provést zde další vrty, protože zde již zjistila možnost dalších ropných nalezišť.