Stávka nebude, odboráři z OKD podepsali novou kolektivní smlouvu

Stávka v OKD je zažehnána

Stávka v OKD je zažehnána Zdroj: Mlada fronta E15

Stávky, které měly ochromit činnost OKD, nakonec zřejmě vůbec nebudou. Vedení OKD totiž oznámilo, že po dlouhých jednáních s odbory podepsalo novou kolektivní smlouvu na příštích pět let. Zaměstnancům garantuje dosavadní mzdy a většinu benefitů. Představitelé odborů v této souvislosti odvolali stávkovou pohotovost.

„Obě strany přistoupily na kompromis, který firmě umožní pokračovat v restrukturalizaci, zaměstnancům přináší jistotu v podobě ponechání mzdových tarifů na stejné úrovni jako v roce 2013 a zachování většiny benefitů. Průměrné mzdy v OKD zůstanou vysoko nad regionálním průměrem,“ řekl mluvčí firmy Marek Síbrt.

„Uzavření nové kolektivní smlouvy je klíčové jak pro OKD, tak pro naše zaměstnance. Ustoupit musely obě strany a jsem rád, že jsme vzhledem k extrémně náročné situaci, v níž se OKD v současnosti nachází, dokázali nalézt dohodu,“ komentoval podepsání smlouvy generální ředitel OKD Ján Fabián.

Zaměstnanci těžební firmy chtěli stávkovat kvůli neshodám na kolektivní smlouvě, a to v úterý 19. listopadu od 12 do 16 hodin. Poté plánovali 29. listopadu celodenní a od 4. do 6. prosince třídenní stávku. „Podepsaní kolektivní smlouvy až do roku 2018 potvrzuji. Stávkovou pohotovost odvoláváme,“ konstatoval odborový předák Jaromír Pytlík.

Problematický výpočet odměn

Většina částí kolektivní smlouvy byla dojednána už delší dobu, jednání vázla až na způsobu výpočtu odměn. Zatímco OKD navrhovalo podíly z případného zisku a peníze za dodržování bezpečnosti a plnění hospodářských výsledků, horníci bojovali o zachování takzvaných 13. a 14. platů, tedy příspěvků na Vánoce a na dovolenou.

Odboráři uvedli, že základem nové smlouvy je předchozí z roku 2012, která je ale upravená ve vztahu k složitým celosvětovým podmínkám v hornictví. „Je postavena na základních jistotách pro zaměstnance a zajišťuje růst výdělků v případě zlepšení ekonomické situace,“ uvedli odboráři v prohlášení.

Úsporná opatření

Kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala letos firma OKD dělat řadu úsporných opatření. Již v létě došlo k poklesu mezd u zaměstnanců OKD se smluvními platy o deset procent. V souvislosti s komplexní změnou organizační struktury potom firmu od letošního září opustilo zhruba 250 administrativních pracovníků. S ohledem na výplatu odstupného v řádu sedmi platů se však část finančních úspor projeví až v příštím roce. OKD zároveň podle mluvčího Marka Síbrta po dohodě s odborovými organizacemi snižuje počet zaměstnanců dodavatelských organizací. „Odměny managementu v meziročním srovnání poklesnou o 30-50 procent,“ doplnil mluvčí OKD Síbrt.

„Dohoda povede ke snížení personálních nákladů OKD v roce 2014 o 8 procent proti roku 2013. Očekávaný pokles se sestává asi 4% poklesu celkových nákladů na pracovní sílu a očekávaného snížení počtu zaměstnanců asi o 4 procenta, bez započtení nadbytečných stavů v souvislosti s uzavřením dolu Paskov,“ říká dnešní zpráva NWR.

Společnost OKD patří firmě NWR, kterou ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V Moravskoslezském kraji činila loni průměrná mzda 23 577 korun.

Vyjednávání o kolektivní smlouvě v OKD trvala rok a čtvrt
13. listopadu 2013 - Vedení OKD se dohodlo se zástupci odborů na kolektivní smlouvě pro období let 2014 až 2018. Zaměstnancům garantuje dosavadní mzdy a většinu benefitů. Odbory odvolaly stávku.
11. listopadu 2013 - Odbory oznámily, že zaměstnanci OKD budou kvůli neshodám na kolektivní smlouvě v úterý 19. listopadu čtyři hodiny stávkovat. Následovat bude 29. listopadu celodenní a od 4. do 6. prosince třídenní stávka.
4. listopadu 2013 - Začalo čtyřdenní referendum, ve kterém zaměstnanci OKD hlasovali o tom, zda jsou ochotni jít do stávky. Hlasování, jehož výsledky byly zveřejněny 8. listopadu, se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců; se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich.
31. října 2013 - Vedení OKD odmítlo návrh smlouvy, který podal zprostředkovatel, a předložilo odborům vlastní.
15. října 2013 - Odboráři poté, co probrali návrh kolektivní smlouvy, vyhlásili v OKD stávkovou pohotovost. Měla trvat, dokud nebude dojednána smlouva pro roky 2014 až 2018
14. října 2013 - Zprostředkovatel předložil odborářům a vedení OKD návrh nové kolektivní smlouvy. Návrh podle odborů znamenal mimo jiné šestiprocentní snížení mezd.
17. září 2013 - V Ostravě se sešlo na hornické demonstraci zhruba 2500 lidí, kteří vyzvali OKD, především jednoho z vlastníků společnosti Zdeňka Bakalu, aby ze svých zisků zajistil normální chod firmy. Několik desítek demonstrantů vtrhlo do budovy bývalého ředitelství firmy. Večer NWR oznámila, že se rozhodla uzavřít Důl Paskov.
11. září 2013 - Odboráři se sešli s vedením OKD a požádali o schůzku s generálním ředitelem. Kolektivní smlouvu měl nadále řešit zprostředkovatel.
5. září 2013 - Vedení OKD předalo odborům návrh kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018, který počítal mimo jiné s omezením odměn a benefitů. Odboráři s návrhy nesouhlasili.
8. července 2013 - Odbory se s vedením OKD stále nedohodly na nové smlouvě, obě strany navrhly zprostředkovatele, kteří měli pomoct situaci vyřešit.
12. června 2013 - Odboráři po schůzce s šéfem představenstva NWR Garethem Pennym oznámili, že uzavření nové smlouvy se odkládá na neurčito.
4. června 2013 - Společnost New World Resources (NWR), které patří OKD, odborům oznámila, že v rámci úspor uvažuje o prodeji Dolu Paskov
31. května 2013 - Odboráři se s vedením OKD dohodli na nové kolektivní smlouvě. Příplatky, o které se vedl boj, měli zaměstnanci dostat, ale později a nadvakrát. Vypadalo to, že podpis smlouvy je záležitostí několika dnů.
7. května 2013 - Odborový předák Jaromír Pytlík řekl, že začaly komplikace a jednání se zadrhla; odbory daly vedení firmy nové kompromisní návrhy. Šlo mimo jiné o zrušení příplatků na dovolenou a Vánoce.
16. dubna 2013 - Podle odborů spěla vyjednávání o kolektivní smlouvě ke konci. Dořešit zbývalo jen mzdovou část.
25. března 2013 - Odbory oznámily, že se jednání zadrhla na nárůstu mezd pro rok 2013.
15. ledna 2013 - Odboráři ohlásili, že vyjednávání budou ještě dlouhá, shoda podle nich už ale panovala o základní podobě smlouvy, jež měla platit pro léta 2013 až 2017. OKD obecně jednání nekomentovala.
Srpen 2012 - Odboráři začali s vedením OKD vyjednávat o nové kolektivní smlouvě, která měla nahradit současnou, jež měla vypršet nejpozději koncem roku 2013.