Stávka prý narušila výrobu v závodě Foxconnu, firma to popřela

Foxconn

Foxconn

Stávka až 4000 zaměstnanců narušila v pátek výrobu v čínském závodě tchajwanského smluvního výrobce elektroniky Foxconn Technology Group, kde vyrábí nové chytré telefony iPhone pro americký Apple. Uvedla to čínská média a zahraniční organizace na ochranu práv zaměstnanců v Číně. Firma ale dnes zprávy o stávce i narušení výroby podle agentury AP popřela.

Nevládní organizace China Labor Watch se sídlem v New Yorku uvedla, že v závodě Foxconnu ve středočínském městě Čeng-čou v pátek do stávky vstoupilo až 4000 zaměstnanců kvůli přísnější kontrole kvality u telefonů iPhone 5. Někteří zákazníci si prý stěžovali na vrypy a škrábance na svých telefonech. Dělníky údajně rozlítilo i to, že museli pracovat během prodlouženého osmidenního svátku, který končí v neděli.

Mluvčí oblasti, kde závod leží, podle čínských státních médií řekl, že část výrobních linek v pátek stála.

Foxconn dnes v prohlášení zprávy o stávce i narušení výroby popřel. Společnost připustila, že na začátku týdne došlo ke sporům mezi dělníky z výrobní linky a kontrolou kvality, byly ale prý rychle vyřešeny. Dělníci, kteří během osmidenního svátku pracují, tak prý činí dobrovolně.

Foxconn dostal půlmilionovou pokutu kvůli pracovním podmínkám

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě. Firma působí rovněž v České republice. V čínských továrnách zaměstnává zhruba milion lidí. Na konci září kvůli zaměstnaneckým nepokojům krátce uzavřela závod na severu Číny.