Stávky ve francouzských rafineriích mohou zdražit českým řidičům benzin

Demonstrace francouzských odborářů proti reformě pracovního práva před rafinérií na jihu Francie

Demonstrace francouzských odborářů proti reformě pracovního práva před rafinérií na jihu Francie Zdroj: CTK

Čeští řidiči by už za týden mohli pocítit řádění francouzských odborářů, kteří mohutně protestují proti reformě pracovního práva. Stávky od neděle postupně zasáhly všech osm francouzských rafinerií. V některých se výroba benzinu a nafty zastavila úplně. Na velkoobchodních cenách pohonných hmot na burze v Rotterdamu, od nichž se odvozují i ceny českých pumpařů, se už francouzské stávky začínají projevovat.

Ceny ropy v posledních dnech klesají, stejným směrem by za normálních okolností zamířily i ceny benzínu a nafty. „Jenže ceny v Rotterdamu stagnují. Bez stávky by byly nižší o několik procent. Pokud vláda odborům neustoupí, bude výpadek rafinérií nejspíš trvat déle. Zdražování benzínu a nafty je velmi pravděpodobné,“ říká Boris Tomčiak, analytik společnosti Finpro. Francouzské rafinérie mají na evropském trhu podíl deset procent.

Na českých pumpách by se efekt francouzské stávky posílený o oslabování koruny vůči dolaru mohl příští týden projevit zdražením o 20 až 30 haléřů na litr. Prodejci benzínu a nafty navíc budou mít důvod zdražovat. V minulých měsících rozjel Unipetrol na tuzemském trhu cenovou válku, která nuceně skončila s odstávkou kralupské rafinérie. Teď si budou obchodníci chtít spravit marže.

Neústupné odbory

Francouzské odbory ze svazu CGT zatím vypadají neústupně. Policie uvolnila vstup do jihofrancouzské rafinérie Fos-sur-Mer až po boji a použití vodních děl a slzného plynu. Odboráři blokují také sklady pohonných hmot, což už vysušilo nádrže u pětiny francouzských čerpacích stanic.

Do odborářů se už pustilo vedení olejářské společnosti Total, které patří pět z osmi francouzských rafinérií. Šéf Totalu Patrick Pouyanné naznačil, že firma bude vážně uvažovat o seškrtání dříve ohlášených investic do francouzských rafinérií.

Loni Total oznámil, že hodlá za modernizace utratit 600 milionů eur. Servítky si nebral ani francouzský premiér Manuel Valls. „To stačilo. CGT bude čelit extrémně tvrdé odpovědi ze strany vlády. Uvolníme všechna místa, která tato organizace blokuje,“ slíbil Valls Francouzům i řidičům po celé Evropě.