Strnad nakupuje, jeho Czechoslovak Group přebírá pardubického výrobce radarů

Výroba radarů ve firmě Eldis Pardubice

Výroba radarů ve firmě Eldis Pardubice Zdroj: Eldis Pardubice

Továrna firmy Eldis Pardubice
....
Česká firma Excalibur Group zbrojaře Jaroslava Strnada dodá nigerijské armádě tanky pro boj s radikálními islamisty z hnutí Boko Haram.
4
Fotogalerie

Holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada koupil výrobce letištních radarových systémů Eldis Pardubice. CSG už vlastní v Pardubicích firmu Retia, která má obdobný výrobní program, vyrábí a vyvíjí radary a elektronické záznamové systémy.

"Eldis Pardubice je významný podnik českého radarového průmyslu s kvalitním týmem zaměstnanců a silným rozvojovým potenciálem. Řízení podniku je záležitostí jeho managementu, na nás je, abychom podniku díky silným obchodním schopnostem naší skupiny přinesli nové příležitosti a projekty," uvedl generální ředitel holdingu Michal Strnad.

Společnost Eldis vznikla v roce 1991. Vychází z odkazu bývalého elektrotechnického podniku Tesla. Hlavní produkcí společnosti jsou letištní přehledové radary, přesné přistávací radary a systémy pro řízení letového provozu. Holding CSG koupil stoprocentní podíl firmy od jejích majitelů a zakladatelů.

Eldis většinu své výroby exportuje a má zákazníky ve více než 20 zemích. V poslední době dodávala radarové systémy například do Indie nebo Polska. Mezi zákazníky ale patří i české ministerstvo obrany, které nakoupilo radarové systémy pro svá vojenská letiště.

Holding Czechoslovak Group ovládá podnikatel Jaroslav Strnad. Portfolio holdingu zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Do skupiny patří například automobilky Tatra Trucks a Avia Motors, pardubická firma Retia, společnost Elton hodinářská, která vyrábí luxusní hodinky Prim, a letecké opravny Job Air Technic na letišti Mošnov u Ostravy. Podniky holdingu letos zaměstnávají více než osm tisíc lidí a v minulém roce vygenerovaly tržby v hodnotě 15,4 miliardy korun.

Strnad vybudoval z CSG významný průmyslový a zbrojařský holding

Vizitka průmyslové skupiny podnikatele Jaroslava Strnada (45; jeho holding Czechoslovak Group koupil výrobce letištních radarů Eldis Pardubice):

- Základem Strnadova podnikání je průmyslový a zbrojařský holding Czechoslovak Group (CSG), který se v minulosti jmenoval Excalibur Group (název změnil v lednu 2016). Portfolio českých a slovenských firem skupiny zahrnuje vojenská a speciální vozidla, terénní nákladní automobily, zbraně, munici, ale i strojírenské výrobky pro automobilový, železniční a letecký průmysl nebo silniční dopravní služby. Uchází se o významné české armádní zakázky a vyváží zbraně třeba do Iráku.

- Holding CSG zastřešuje 21 výrobních a obchodních společností, prostřednictvím Strnadova podílu je s ním propojen i výrobce nákladních automobilů Tatra Truck. Do CSG patří například společnosti AVIA Motors, DAKO-CZ, ELTON hodinářská, JOB AIR Technic, KARBOX, MSM Group, ZTS Metalurg, Tatra Defence Vehicle či obchodník s vojenským materiálem Excalibur Army.

- Podniky holdingu loni zaměstnávaly více než 6000 lidí a jejich tržby činily 15,4 miliardy korun.

- CSG je jedním z nejaktivnějších českých investorů. Letos například slovenská větev holdingu, skupina MSM Group, vstoupila do srbského strojírenského podniku IMK 14. Oktobar a v rámci holdingu byla po několika letech obnovena výroba lehkých nákladních vozidel v automobilce Avia.

- Loni CSG ovládl letecké opravárny Job Air Technic z Mošnova u Ostravy, získal stoprocentní podíl v pardubické společnosti Retia vyrábějící radarovou techniku a další vojenskou elektroniku, koupil od indické firmy Ashok Leyland automobilku Avia a získal většinový podíl ve firmě Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která vyrábí hodinky značky Prim.

- Majitelem CSG je podnikatel Jaroslav Strnad, který začínal podnikat začátkem 90. let jako obchodník s kovovým šrotem, později přidal obchod s vyřazenou vojenskou technikou a dalšími armádními přebytky.

- V roce 2013 získal spolu s Reném Materou společnost Tatra, kterou koupili v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Prodělečná automobilka od té doby postupně navyšuje výrobu i zisk, loni to bylo 420 milionů.

- Od loňska Strnad vlastní strojírenskou společnost Kovosvit MAS, která není součástí CSG.

- Letos ministerstvo obrany podepsalo smlouvu se společností Tatra Defence Vehicle ze skupiny CSG na opravy obrněných transportérů Pandur za 1,1 miliardy korun. Tatra Defence Vehicle se také zabývá vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra a se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.

- Společnost Excalibur Army patří k důležitým hráčům na českém zbrojařském poli. Je strategickým partnerem nadnárodního holdingu obranného průmyslu General Dynamics Land Systems Europe.

- Společnost Job Air Technic letos oznámila, že se bude podílet na výstavbě a provozu hangáru na údržbu letadel v ruském Uljanovsku. Náklady na výstavbu přesáhnou miliardu korun.

- Firmy ze skupiny Czechoslovak Group se v minulosti dostaly do povědomí veřejnosti kvůli obžalobě za údajné skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích. Soud nakonec pět osob i firmy Excalibur Army a Real Trade Praha zprostil obžaloby.