Ruční granáty dodá armádě Česká zbrojovka, vyrobí je ale Němci

Granát

Granát Zdroj: profimedia.cz

Uherskobrodská firma nabídla nejnižší cenu, v obchodu bude prostředníkem. Výbušnou náplň vyrobí pardubická Explosia. Česká STV Group v tendru neuspěla.

Zakázku ministerstva obrany za 200 milionů korun na dodávku nových ručních granátů získá Česká zbrojovka Uherský Brod. E15 o tom informoval šéf jejího vojenského odboru Petr Vávra.

Výrobcem ručních granátů je německá společnost Rheinmetall Waffe Munition, který je strategickým partnerem zbrojovky. Výbušnou náplň vyrobí pardubická Explosia.

„Parametry výběru byly značně náročné, Armáda detailně specifikovala technické a uživatelské parametry a požadavky na granáty. Je evidentní, že cílem bylo vybrat moderní, ale prověřený a účinný prostředek reflektující jednak současné bezpečnostní hrozby a jednak potřeby vojáků v bojových operacích,“ uvedl Vávra.

Ve výběrovém řízení byly dohromady čtyři firmy včetně české STV Group. Ta chtěla obnovit výrobu ručních granátů v Poličských strojírnách a také by spolupracovala se státní Explosí.

Česká armáda v současnosti používá univerzální ruční granáty URG vzor 86 a zbytky obranných ručních granátů F1. Oba jsou už zastaralé. V případě granátů URG 86 se vyskytly u šarží vyrobených ve slovenském podniku VOP Nováky problémy s kvalitou a jejich používání bylo ve slovenské armádě pozastaveno. 

Vojsko ustoupila od koncepce kombinovaného granátu s možností změny iniciace po dopadu, nebo se zpožďovačem jak bylo u URG 86. Nové granáty budou vybaveny časovým zpožďovačem, který způsobí výbuch granátu v rozmezí čtyři až pět sekund. Nové granáty jsou navíc menší a lehčí což zvýší komfort vojáka při nošení výzbroje, případně mu umožní nést větší množství granátů.

I když došlo k úspoře hmotnosti, bylo dosaženo účinné tlakové vlny. Současně se u střepinové varianty zvyšuje počet fragmentů z přibližně 1200 na 3500 kusů.